BiH

U Sarajevu obilježena 19. godišnjica 1. pješadijske brigade OSBiH i 32. godišnjica HVO-a

U povodu obilježavanja 32. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane i 19. godišnjica osnivanja 1. pješasijske (gardijske) brigade OSBiH, izaslanstvo MO i OSBiH, predvođeno zamjenikom ministra obrane BiH Slavenom Galićem, danas je položilo vijence i upalilo svijeće na spomen-obilježju poginulim i umrlim braniteljima HVO-a na Rimokatoličkom groblju Sveti Josip u Sarajevu.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

U delegaciji MO i OSBiH nalazili su se i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH brigadni general Tomo Kolenda, brigadiri Mato Đukić i Zdenko Vidaković, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, a polaganju vijenaca prisustvovali su i predstavnici braniteljskih udruženja HVO-a, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća, u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu služena je sveta misa za poginule, umrle i nestale branitelje HVO-a, koju je predvodio don Fabijan Stanušić, kapelan vojne kapelanije svetog Ivana Merca u vojarni Rajlovac u Sarajevu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

U okviru petodnevnog programa obilježavanja 32. godišnjice utemeljenja Hrvatskog vijeća odbrane i 19. godišnjice utemeljenja 1. pješadijske (gardijske) brigade OSBiH, a u spomen na poginule pripadnike HVO-a, vojna izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH položit će vijence i zapaliti svijeće, pored Sarajeva, na spomen-obilježjima u Vitezu, Tomislavgradu, Orašju i Mostaru. Polaganje vijenaca bit će upriličeno i po gradovima i općinama u kojima je djelovao HVO.

Centralna vojna svečanost obilježavanja 19. godišnjice osnivanja 1. pješadijske (gardijske) brigade OSBiH i 32. godišnjice osnivanja HVO-a održat će se u ponedjeljak, 8. aprila 2024. godine, u Mostaru.

Prihvati notifikacije