BiH

U ponedjeljak odluka o koeficijentima! RS će dobiti dodatnih 100 miliona KM od PDV-a

Početkom naredne sedmice održat će se sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje na kojoj će se većinom glasova donijeti odluka o novim koeficijentima raspodjele prihoda od PDV-a.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
Ilustracija

Prema saznanjima “Slobone Bosne” za ovu odluku glasat će četiri člana Upravog odbora iz reda hrvatskog i srpskog naroda dok će peti član, jedini iz bošnjačkog naroda, glasati protiv i ostati u mnajini. Drugim riječima biće preglasan!

Kako je ranije kazala ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović manji entitet će u narednom razdoblju dobivati više novca od PDV-a.

“Od 1. jula ove godine, prema analizi koju je napravila Uprava za indirektno oporezivanje, mi bismo trebali imati koeficijent raspodjele od 34,44 odsto. Takva odluka se nije mogla donijeti dok nije bio izabran ministar finansija (Srđan Amidžić, koji je ujedno i predsjednik Fiskalnog savjeta UIO BiH)”, rekla je Vidović.

Ako se obistini najava ministrice Vidović, Republici Srpskoj će se uvećati koeficijent raspodjele PDV-a za oko 1,00 posto, odnosno za oko 100 miliona KM godišnje.

Prihvati notifikacije