Svijet

U padu aviona poginula žena kopilot, i njen muž pilot stradao prije 17 godina

Najmanje 70 ljudi je poginulo, ali zvaničnici strahuju da su sve 72 osobe koje su putovale avionom poginule u najgoroj avionskoj nesreći u Nepalu od 1992. godine.

FOTO: FACEBOOK/ANJA KHATIWADA
FOTO: FACEBOOK/ANJA KHATIWADA

Među poginulima je vjerovatno i kopilotkinja Anja Khatiwada (44), čiji je suprug također poginuo u avionskoj nesreći koja se dogodila prije 17 godina. Khatiwada se pridružila nepalskom Yeti Airlinesu 2010. godine.

Njen suprug Dipak Pokhrel je 2006. poginuo u padu malog putničkog aviona, koji je vozio za domaćeg prijevoznika, nekoliko minuta prije predviđenog slijetanja. Khatiwada je platila svoje časove letenja isplatom od osiguranja koju je dobila nakon Pokhrelove smrti, potvrdio je glasnogovornik avio kompanije Sudarshan Bartaula.

Avion Yeti Airlinesa, u kojem se nalazila Khatiwada, letio je od Katmandua do Pokhare, polazišta za ekspedicije na znamenitu planinu Annapurna. Khatiwada, koja je imala više od 6400 sati letenja, već je letjela ovom popularnom turističkom rutom, piše Daily Mail.

Tijelo kapetana leta, koji je imao više od 21.900 sati leta, pronađeno je i identificirano. Khatiwadini ostaci nisu identificirani, ali se strahuje da je mrtva.

“U nedjelju je upravljala avionom s pilotom instruktorom, što je standardna procedura avio kompanije”, rekao je zvaničnik Yeti Airlinesa, koji je lično poznavao Khatiwadu.

U karijeri je skupila gotovo 6.400 sati leta. Uživala je u svom poslu, a vremenom se drugi put udala i dobila drugo dijete.

Prihvati notifikacije