Kako je naveo, prodaja prehrambenih artikala koji nisu originalno zapakovani na benzinskim pumpama nije dozvoljena bez ispunjavanja posebnih uslova, jer nosi značajne zdravstveno-higijenske, sigurnosne i regulatorne rizike.
“Takvi proizvodi ne podliježu punoj kontroli deklaracije, porijekla, roka trajanja, načina čuvanja i sljedivosti, što direktno ugrožava zdravlje potrošača. Benzinske pumpe, kao objekti čija je osnovna namjena prodaja goriva i trgovačke robe široke potrošnje ne ispunjavaju po definiciji uslove za prodaju svježe ili termički obrađene hrane ako nisu opremljene u skladu sa propisima koji uređuju oblast prehrane i ugostiteljstva”, ističe Hasičević.
Dodaje da Pravilnik jasno definiše da objekat mora imati odvojene prostore, odgovarajuću opremu, sanitarne čvorove, ventilaciju, rashladne uređaje, kao i edukovano osoblje, ukoliko se prodaju ili pripremaju prehrambeni proizvodi koji nisu fabrički zapakovani.
“S tim u vezi, moguće je organizovati gastro odjel unutar benzinske pumpe, ali isključivo kao poseban i registrovan ugostiteljski ili prehrambeni prostor, koji ispunjava sve tehničke, sanitarne i kadrovske uvjete propisane važećim zakonodavstvom”, naveo je.
Gastro odjel mora biti:
fizički i funkcionalno odvojen od prostora za prodaju goriva i robe široke potrošnje,
opremljen u skladu sa propisima o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača,
registrovan kao ugostiteljska ili srodna djelatnost kod nadležnih organa
podložan redovnom inspekcijskom nadzoru.
“Na ovaj način omogućava se dodatna usluga korisnicima benzinskih pumpi, uz očuvanje zdravstvene sigurnosti potrošača i dosljednu primjenu Pravilnika o minimalno tehničkim uvjetima za obavljanje djelatnosti trgovine. Zaključno, prodaja neoriginalno zapakovane hrane na pumpama nije dozvoljena osim u jasno definisanom gastro prostoru koji ispunjava sve uslove, čime se štiti javno zdravlje, potrošači i fer konkurencija na tržištu”, zaključio je Hasičević.