Svijet

Izraelci u Gazi ubili 59 uposlenika UN-a

Ujedinjene nacije (UN) objavile su da je 59 uposlenika Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) ubijeno u Pojasu Gaze u izraelskim napadima od 7. oktobra.

FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
Gaza

Na mreži X, UNRWA je navela da je održana komemoracija u znak sjećanja na njihove uposlenike koji su poginuli u napadima na Pojas Gaze, javlja Anadolu.

Naveli su da je od 7. oktobra ubijeno 59 osoba.

“Kako se broj naših ubijenih prijatelja povećava, svaki dan postaje sve crnji za UN i UNRWA”, objavili su.

Istakli su da “neopisiva bol i dalje dolazi” iz Gaze svakog sata.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju “Al-Aqsa Flood” – višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima. Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Prihvati notifikacije