BiH

U Goraždu održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nizom događaja obilježen je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

FOTO: FENA/ELMA GECA
FOTO: FENA/ELMA GECA

Brojne delegacije polaganjem svijeća na spomen obilježja odale su počast poginulim braniocima i ubijenoj djeci Goražda, a centralni događaj bila je svečana akademija u velikoj sali Centra za kulturu na kojoj su čestitke građanima uputili zvaničnici BPK i Grada Goražda.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i premijer BPK Goražde Edin Ćulov podsjetili su na vrijednosti ovog datuma ali i obavezu da se radi na osiguranju bolje budućnosti za sve građane BiH.

O historijskom putu BiH i svim događajima koji su prethodili referendumu i sticanju nezavisnosti, na akademiji govorio je prof. dr Husnija Kamberović koji je podsjetio na događaje u periodu 1992. – 1995. godine nakon koji se, kako je kazao BiH transformirala u državu koja teško funkcionira. Ali ona postoji i nužno je poduzeti sve da se ona sačuva.

– Danas je BiH pred velikim izazovima, ponovo jačaju secesionističke snage, zov ideje nacionalnih država i stvaranja velikih nacionalnih država na Balkanu se širi, a gdje je tu mjesto BiH? BiH je stara država, ima duboko historijsko opravdanje i ima budućnost. Za tu budućnost će morati imati i mudre i hrabre lidere – poručio je profesor Kamberović.

Na svečanoj akademiji dodijeljene su i nagrade za najuspješnije likovne i literarne radove o Danu nezavisnosti BiH, a program su upotpunili učenici goraždanskih osnovnih škola.