BiH

U BiH porastao broj mladih sa karcinomom, evo šta primjećuju i poručuju ljekari

Međunarodni je dan borbe protiv raka. Najstrašnija bolest uzrok je smrti oko osam miliona ljudi u svijetu na godišnjem nivou. Broj oboljelih u konstantnom je porastu. Valja se boriti u svakom smislu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Osim što slavi rođendan, Nejra Musić proslavlja i Svjetski dan borbe protiv raka. Iz te borbe prije nekoliko godina izašla je kao pobjednik. Ni saznanje da boluje od karcinoma, nije je pokolebalo, jer je, kako navodi, vjerovala.

Pročitajte još

“To sve kreće 2012. godine kada dobijam svoju dijagnozu raka limfnih žlijezda treći stadij. Počinje borba, tada je više fizička bol, a sada kada se osvrnem na sve to, ipak jedna psihička snaga koju smo morali proći u tim trenucima moja porodica i ja. Ali evo, hvala Bogu, uspješno je iza mene. I ono što ponavljam jeste da je vrlo važno osluškivati svoje tijelo. Mislim da nam tijelo sve može reći samo..”, prisjeća se Nejra u razgovoru za N1.

Da su osluškivanje tijela, te vjera veoma značajni u procesu izliječenja, svjedoče i drugi onkološki pacijenti.

“Svi ti pacijenti koji su oboljeli, oni su psihološki rastreseni, nisu više svoji. Moramo da ih ubijedimo da život ide dalje, da se on nastavlja poslije toga, i da može da traje 10-20-30 godina, pa i više. Naš predsjednik udruženja nosi 29 i po godina. Znači da se može živjeti sa tim i dalje”, naglasio je Zoran Pantić iz Udruženja STOMA Banjaluka.

Oni koji i dalje vode bitku protiv karcinoma, osim problema bolesti, suočavaju se i sa dodatnim problemima. Između ostalog, dugim listama čekanja, te potrebom za savremenijim terapijama.

“Želimo da neki pregledi i neke pretrage na koje onkološki pacijenti čekaju jako dugo, da se to jednostavno poboljša. Imamo primjer da je žena čekala nalaz već dijagnostikovanog melanoma 42 dana, to se mora poboljšati”, apeluje Jasminka Sredojević iz banjalučkog udruženja “Mi smo sa vama”.

“Apelujemo na fond da se što više sredstava izdvaja za te nove inovativne lijekove da bi se produžio život od 5 do 7 godina sa tim novim biološkim terapijama. Apelujemo da se uvede skrining, mamografija”, dodala je Suzana Kekić iz udruženja “Iskra” iz Banjaluke.

U BiH još uvijek ne postoji jedinstven registar oboljelih od malignih bolesti. Ti podaci se evidentiraju na entitetskom nivou.

Tačnije, na kantonalnom. No, na teritoriji cijele države, evidentan je porast broja oboljelih u uznapredovalom stadijumu. Isto tako, povećao se broj mladih pacijenata. Ljekari apeluju na značaj preventivnih, redovnih pregleda.

“Postoji dosta pacijenata koji su prije 10-15 godina uklonili neki tumor i dan danas su živi i dolaze na redovne kontrole. Ako se otkriva u naprednoj fazi bolesti, onda su mogućnosti liječenja značajno manje. Ali danas su na sceni brojni inovativni lijekovi. Struka se u ovom momentu nada da ćemo jednog dana moći reći da i neke vrste metastaznih bolesti moći izliječiti”, ispričala nam je načelnica Klinike za onkologiju UKC RS, Zdenka Gojković.