Ekonomija

U BiH će se graditi vjetroelektrana od 209 miliona KM

Data je saglasnost za izgradnju vjetroelektrane u Tomislavgradu u vrijednosti više od 209 miliona konvertibilnih maraka koju na području Tomislavgrada planira graditi kompanija u vlasništvu širokobriješkog FEAL-a.

Vjetroelektrana
FOTO: EPA-EFE/ILUSTRACIJA

Na temelju preporuke ministarstva energetike, industrije i rudarstva, vlada Federacije BiH je odobrila izdavanje energetske dozvole privrednom društvu Winter wind za vjetroelektranu Tušnicu na istoimenoj planini.

Na toj lokaciji se planira izgradnja 11 vjetroagregata instalirane snage 72.6 megawata, čija bi godišnja proizvodnja trebala iznositi 193 GWh električne energije.

Projekt Vjetroelektrane Tušnica je započet 2017. godine, kada je počelo ispitivanje i mjerenje potencijala vjetra, a 2019. je izrađen elaborat koji je potvrdio opravdanost investicije. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 106 miliona eura.

Vjetroelektrana na planini Tušnici druga je koju grade firme u vlasništvu kompanije FEAL iz Širokog Brijega, koja se bavi obradom metala. Ova je kompanija tokom 2018. godine pustila u pogon vjetroelektranu Jelovača, također na području općine Tomislavgrad.

Prihvati notifikacije