Kultura

Na konferenciji "Putevima kraljevskih gradova" sudjelovali i predstavnici Tomislavgrada

U organizaciji Turističke zajednice Grada Solina, a u suradnji s tim gradom u petak je u hotelu Salona palace u Solinu održana jednodnevna konferencija pod nazivom "Putevima kraljevskih gradova" na kojoj su nazočili i predstavnici Tomislavgrada.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Cilj je konferencije predstaviti starohrvatsku baštinu kraljevskih gradova koji su potpisali Povelju o suradnji (Solin, Knin, Nin, Biograd n/m i Tomislavgrad) kako bi se ukazalo na važnost njihove zaštite i valorizacije.

Jedan od predavača bio je i prof. Mate Kelava, predsjednik Matice hrvatske, podružnica Tomislavgrad koji je na konferenciji govorio na temu “Tomislavgrad, legenda, istina i simbol”.

Nakon predavanja na kojima su predstavljene kulturne znamenitosti spomenutih gradova povezanih kraljevskom baštinom, održana je i panel diskusija “Izazovi u zaštiti i valorizaciji starohrvatske baštine kraljevskih gradova” na kojoj su sudjelovali gradonačelnici kraljevskih gradova Solina, Nina, Biograd n/m, Knina, a Tomislavgrad je predstavljao načelnik općine Ivan Buntić.

Kako je rečeno na skupu, ovom konferencijom nastavlja se ideja o promociji hrvatskih kraljeva koji su stolovali ili okrunjeni u navedenim gradovima te predstavlja nastavak planirane suradnje od 2005. godine kad je potpisana i Povelja o suradnji tih gradova, a koja se odnosi na intenziviranje prijateljskih odnosa kroz učinkovitiju turističku promidžbu i zajedničko apliciranje prema fondovima Europske unije.

Prihvati notifikacije