Uz jednostavne sastojke i malo truda, možete napraviti savršeni dodatak svakom obroku tokom zimskih mjeseci.
Paprike, zeleni paradajz i krastavci, a vrlo često se u staklenkama mogu pronaći karfiol, luk i mrkva.
Sastojci:
1 kg krastavca
1 kg mrkve
500 gr zelenog paradajza
500 gr paprike
1 kg karfiola
750 ml alkoholnog octa
150 gr šećera
150 gr soli
250 ml vruće vode
biber u zrnu
lovorov list
Priprema:
1. Pripremite povrće
Povrće najprije dobro i temeljito operite. Paprike narežite na manje komade, krastavce na kolutove, mrkvu na četvrtine. Zeleni paradajz prepolovite ili ostavite cijeli ako je manji. Karfiol razdijelite na cvjetiće.
2. Stavite povrće u staklenke
Povrće posložite u prethodno sterilizirane staklenke, dodajte mu biber u zrnu i lovor.
3. Pripremite preljev, prelijte povrće
Pomiješajte ocat, vodu, so i šećer. Dobijeenim preljevom prelijte pripremljeno povrće. Na vrh povrća stavite plastične ili drvene štapiće kako bi fiksirali povrće.
4. Zatvorite staklenke
Zatvorite staklenke, spremite ih na hladno i tamno mjesto. Turšija će biti spremna za konzumaciju nakon otprilike tri sedmice.
Savjet: Sterilizacija staklenki
Staklenke dobro operite. Rernu upalite na 100 stepeni.
U dublji lim ulijte malo vode da pokrije dno, poslažite oprane staklenke i stavite ih u vrelu rernu.
Staklenke će biti spremne za korištenje kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode, a to je za otprilike 10 minuta.