Postoje brojni savjeti za ostavljanje turšije ali se nekako uvijek najbolje pokaže tradicionalni recept onako kako su to nekad radile naše bake.
Vrstu i količinu povrća možete da prilagođavate veličini bureta. Ukoliko nemate mogućnost ni mjesto gdje da držite bure možete povrće složiti i u velike tegle.
Ovo je starinski recept za turšiju iz bureta.
Sastojci:
2 kg šiljatih zelenih paprika
2 kg zelenog paradajza
2 kg krastavčića
2 kg karfiola
1 kg mrkve
po želji crni luk, kupus
Tečnost za turšiju :
1 l prokuhane vode
9 l hladne vode
300 g soli
200 g šećera
2 l alkoholnog sirćeta (može i manje ako ne volite previše kiselo)
1 kesica bibera u zrnu
2 kesice vinobrana
2 kesice konzervansa
Priprema:
Povrće dobro oprati, šargarepu očistiti i isjeći na 4 dijela po dužini. Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli.
Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti a kupus očistiti od spoljašnjih listova i iseće na četvrtinu. Jedan litar vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom.
Karfiol
U toplu tečnost sipati sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa još 9 l hladne nekuvane vode.
Povrće složiti u bure ili u tegle, preliti pripremljenom tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom mjestu 21 dan da se povrće ukiseli nakon čega je turšija spremna za jelo.