Ekonomija

Tržište nekretnina u BiH "gladno" novih stanova: Cijene i dalje rastu a ponuda ne zadovoljava potražnju

Cijene nekretnina u Bosni i Herceogovini i dalje rastu, dok ponuda još uvijek ne zadovoljava potražnju.

novogradnja
FOTO: BIZNISINFO

U prvom polugodištu ove godine prodano je 1555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom kvartalu), što je za 9 posto više nego u istom periodu prošle godine, piše Indikator.ba.

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаnih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u drugom tromjesečju 2023. godine iznosila je 2 603 KM i u usporedbi s prоsјеčnom ciјеnom prоdаnih nоvih stаnоvа u 2022. gоdini veća je za 6,5 posto, a u оdnоsu nа drugo tromjesečje 2022. gоdinе veća je za 5,1 posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Ekonomista Faruk Hadžić kaže kako je vrlo teško reći hoće li i u kojem obimu cijene nekretnina pasti, ali dodaje kako on ličnoosobno u ovom trenutku ne bi kupovao stan.

“Da se samo gleda tržište građana Bosna i Hercegovine, onda bi mogli očekivati pad Međutim, na snažan rast cijena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani koji ne žive u BiH, koji zarađuju znatno veće plate van BiH i kojima su te cijene prihvatljive i oni održavaju ovako visoku razinu cijena. Ono što sam izjavio prije tri-četiri mjeseca i sad ću ponoviti – u ovome trenutku ja ne bih rješavao stambeno pitanje”,, izjavio je Hadžić.

Stambeno tržište je još uvijek “gladno” novih stanova, budući da je potražnja još uvijek velika. Dok je u prvom polugodištu prodano 1555 novih stanova istovremeno je tržištu ponuđeno “samo” 1007 novosagrađenih stanova.

Podbacilo je drugio tromjesečje u kojem je izgrađeno svega 386 stanova, što je za 8,7 posto manje u odnosu na isti period 2022. godine. Ipak, u izgradnji ima još 4.860 stanova, što predstavlja rast za 1,7% u odnosu na broj nezavršenih stanova u istom periodu prošle godine.

Prihvati notifikacije