Magazin

Trik da ruže i orhideje cvjetaju kao lude

Trikova koji će pomoći našem cvijeću da cvjeta lijepo, bujno i zdravo nikada nije previše, a posebno su korisni kada je riječ o prirodnim rješenjima, i to s namirnicama koje svi imamo kod kuće.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Ruže su kraljice vrta koje nemaju konkurenciju oduševljavaju i mirisom i raskošnim bojama i izgledom, a svaki savjet koji će omogućiti da cvjetaju još ljepše itekako je dobrodošao.

Grm predivnih ruža će izgledati odlično u svakoj bašti, a jedna svakodnevna namirnica, to jest njen dio koji inače bacamo, mogao bi vaše ruže podstaći na još bolje i ljepše cvjetanje.

Riječ je o kori mnogima omiljenog voća – banane. Da je voda u kojoj je odstojala kora banane dobra za orhideje, to već znamo, ali otpaci ovog voća mogu pospiješiti i rast i cvjetanje i drugog cvijeća, a među njima su i ruže.

Naime, banane su bogate kalijumom koji jača otpornost ruža i daje sjajnije lišće, a ujedno sprečava pojavu smeđih listova i uvelih grana. Tu su još i kalcijum, gvožđe, bakar i mangan, a od njih će ruže još ljepše procvjetati.

Kako dodati koru banane ružama?

Stavljanje kore banane na zemlju u blizini korijena biljke ruže je najjednostavniji način za povećanje nivoa kalijuma, a koru je bitno usitniti jer se tako smanjuje vrijeme potrebno da se kora razgradi, omogućujući pritom kalijumu da prije stigne do vaših biljaka.

Nakon što stavite komade kore oko korijena ruža, dobro ih zalijte, što će podstaći da se kora razgradi u zemlji i još brže dati rezultate. Ovaj će trik pomoći i mini ružama, piše “Zadovoljna”.