Magazin

Održite orhideju što duže u životu: Evo čime je možete zalijevati umjesto vodom

Nema osobe koja se ne divi ljepoti orhideje. Ali ova ljepotica među biljkama nije baš laka za održavanje.

FOTO: HOMEOGARDEN
FOTO: HOMEOGARDEN

Važno je pružiti joj dobru njegu da bi imala zdrave zelene listove i da neprestano cvjeta. A oni koji je već dugo imaju u svom domu, dovijaju se na razne načine uz adekvatnu svjetlost i prihranu, postoje i razne metode zalijevanja.

Pročitajte još

Dok je neki drže na direktnom suncu, drugi je zalijevaju isključivo odstajalom vodom koju kasnije izliju iz podmetača, dok joj treći osvježavaju samo listove.

Orhideja je osjetljiva biljka

Kraljica cvijeća, kako je neki zovu, inače je osjetljiva biljka, da ne kažemo hirovita s kojom nekad nema pravila.

A mi smo pronašli jedan trik koji vrijedi isprobati, prema riječima iskusnih botaničara.

kako da orhideje cvjetaju
FOTO: PIXABAY

Većina ljudi kupe ili dobiju na poklon raskošan primjerak u punom cvatu, ali kad je precvjetao, više nikada nije dobio nove cvjetove.

Za uzgoj takvih orhideja koje pomalo kasne u razvoju postoji jedan trik. Umjesto da je zalijete običnom vodom, kakva god ona bila, učinite to zelenim čajem. Ne morate da kuhate posebnu šoljicu, nego od one koju pijete ostavite na dnu gutljaj koji ćete na kraju dana sipati u orhideju.

Ono što je važno jeste da se ne pretjeruje s količinom te da čaj koji joj sipate ne bude prejak. Neka to budu maksimalno dvije kašike i nemojte je zalijevati tokom vikenda. Ta tehnika funkcioniše i kod ostalih biljaka koje rastu u kiselijem tlu poput ruža, piše večernji.hr.