Donosimo tri prehrambene opcije koje nisu na vrhu popisa najpoznatijih “boraca protiv anemije”, ali to svakako zaslužuju biti.
1. Bučine sjemenke – male, a moćne
Bučine sjemenke bogate su željezom, ali i cinkom, magnezijem te zdravim mastima. Samo mala šaka (oko 30 grama) može osigurati značajan udio dnevne potrebe za željezom. Možete ih dodavati u jogurt, salate ili grickati kao međuobrok. Dobra vijest – lako su dostupne u svim većim supermarketima i trgovinama zdrave hrane.
2. Suhe šljive – više od pomoći za probavu
Iako ih se najčešće spominje kad je riječ o probavi, suhe šljive sadrže i solidnu količinu željeza, ali i vitamin C, koji poboljšava njegovu apsorpciju. Osim toga, pomažu u regulaciji nivoa šećera i energije. Možete ih jesti kao međuobrok ili dodavati u zobenu kašu ili smoothie.
3. Cvekla – stara domaća pomoć iz vrta
Cvekla ne sadrži puno željeza, ali pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica i boljoj cirkulaciji. Osim toga, bogata je folnom kiselinom (vitamin B9) i antioksidansima. Najbolji učinak postiže se ako se jede sirova – naribana u salati ili u obliku soka. Dostupna je tokom cijele godine, a posebno u zimskim mjesecima.
Savjet više
Ako uzimate željezo u obliku dodatka, kombinujte ga s namirnicama bogatim vitaminom C, poput limuna, naranče ili paprike. Izbjegavajte unos mlijeka i kafe u isto vrijeme jer mogu smanjiti apsorpciju željeza, prenosi Index.hr.
Za tačnu dijagnozu i savjete uvijek se posavjetujte s liječnikom i pratite vrijednosti željeza u krvi.