Magazin

Tri razloga zašto ljeti treba jesti dinju

Dinja je jedna od najzdravijih namirnica koje trebamo jesti tokom toplijih mjeseci, piše Metropolitan.si i daje tri razloga zašto je dinja savršena ljetnja hrana.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Dinja pomaže koži

Dinja sadrži 90% vode, pa je odličan saveznik za održavanje dobre hidratacije.

“Naša koža je obično suvlja ljeti zbog morske vode, hlorisane vode u bazenu ili dužeg izlaganja suncu”, objašnjavaju stručnjaci.

Dodaju da je, pored toga, dinja bogata antioksidansima i beta-karotenom. 

“To je čini idealnom za pripremu kože za sunce, a odlična je i u borbi protiv slobodnih radikala, koji ubrzavaju starenje kože”, kažu stručnjaci.

Pomaže kod varenja i da nam stomak bude ravan

Bogata je vlaknima, tako da će pomoći boljem izlučivanju i ravnom stomaku. Pored toga, veoma je niskokalorična, sa samo 142 kJ (34 kcal) u 100 grama dinje.

Ublažava problem “teških nogu”

Ljeto nekima donosi problem teških nogu, a dinja je jedno od diuretičkih voća koje uklanja višak vode, što je idealno tokom ovog vrućeg perioda.

Zbog visokog sadržaja kalijuma i kalcijuma, smanjuje otok u donjim ekstremitetima.

Kako je najbolje jesti dinju?

Sezona dinje traje od jula do septembra, i imate dobre razloge da je uključite u ishranu tokom cijelog ljeta, prenosi Nova.

Međutim, dinju treba jesti samostalno, a ne sa drugim voćem, upozoravaju stručnjaci.

Stoga, treba izbjegavati voćne salate koje sadrže dinju, jer kombinacija sa drugim voćem može povećati rizik od nadimanja ili problema sa varenjem.

Na primjer, može se jesti kao užina, pošto je za bolje varenje najbolje izbjegavati jesti voća nakon obroka.