Svijet

Tri države blokirale odobrenje za korištenje glifosata u EU

Blokirano je privremeno produženje odobrenja za korištenje glifosata u Europskoj uniji.

FOTO: ILUSTRACIJA / MOUNTSINAIEXPOSOMICS.ORG
FOTO: ILUSTRACIJA / MOUNTSINAIEXPOSOMICS.ORG

Naime, trenutno odobrenje ističe polovicom decembra, a to bi kontroverzno sredstvo ponovno trebalo biti procijenjeno u julu 2023., kako je već početkom ove godine najavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Da bi se premostio taj jaz, Europska komisija je predložila privremeno produženje od jedne godine, u skladu s pravnim okvirom. Taj su prijedlog iznijeli prošloga petka pred države članice na Stalnom odboru Komisije EU za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (SCoPAFF).

Međutim, glasnogovornik EK potvrdio je za Euractiv da glasanje nije prošlo jer nije postignuta potrebna većina.

Prema navodima, dok je većina država članica podržala ovaj prijedlog, usprotivile su se Luksemburg, Malta i Hrvatska, dok su Francuska, Njemačka i Slovenija odlučile biti suzdržane. Sve je ovo na kraju bilo dovoljno za blokiranje postupka.

Idući korak je da će izvršna vlast EU-a podnijeti žalbu i, u slučaju da ne bude većine ni u žalbenom odboru, stvar proslijediti Kolegiju povjerenika EK koji bi mogao sam odobriti pravila.

Međutim, glasnogovornik nije mogao dati informacije o vremenskom okviru u kojem bi sve trebalo biti riješeno. Na pitanje hoće li biti odobreno prije isteka roka u prosincu, rekao je da će Komisija “učiniti sve što može” da požuri postupak.

Prihvati notifikacije