Svijet

Tramp kritikovao Bidenovu odluku o mobiliziranju rezervnih trupa u Evropi

Bivši američki predsjednik Donald Trump sinoć je kritizirao izvršnu naredbu aktuelnog predsjednika Joea Bidena o mobilizaciji rezervnih trupa za raspoređivanje u Evropi.

FOTO: PRINTSCREENEPA-EFE
FOTO: PRINTSCREENEPA-EFE

“Bidenova odluka da mobiliziraju rezervne snage dokazuje da njegova nepromišljena eskalacija u Ukrajini napreže američku vojsku do tačke katastrofe“, naveo je Trump u saopćenju.

Navodeći da je Biden prošle sedmice priznao da je američka vojna municija jako iscrpljena i da se bliži iscrpljenju, Trump je kazao da su američke rezerve bile prisiljene da podrže Bidenovu “pogubnu“ politiku u Evropi.

“Posljednja stvar koju bi ova nesposobna administracija trebala učiniti je da nas dalje gura prema Trećem svjetskom ratu. Ipak, Biden je izjavio da će nastaviti slati američko blago i oružje za raspirivanje beskonačnog rata u Ukrajini koliko god bude potrebno“, naveo je Trump.

Ponovio je Trump da bi mogao okončati rat u Ukrajini u roku od 24 sata ako ponovo postane predsjednik SAD-a.

“Nijedna američka majka ili otac ne želi poslati svoje dijete da umre u istočnoj Evropi“, poručio je Trump.

Iz Bijele kuće su odgovorili na Trumpove tvrdnje.

“Oni moraju da razjasne svoje činjenice. Ova mobilizacija nije povećanje, već rotiranje trupa“, rekao je Andrew Bates, zamjenik glasnogovornika Bijele kuće.

Napominjući da republikanski političari nanose štetu vojnoj spremnosti i vojnim porodicama nepovezanim političkim programom, Bates je rekao da američki vojnici i njihove porodice nisu pijuni.