Svijet

Biden upozorava Amerikance: Trump predstavlja opasnost za demokratiju

Američki predsjednik Joe Biden rekao je danas, dan nakon što je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima 2024., kako možda nije jedini koji može pobijediti Donalda Trumpa, ali ga dobro poznaje i upoznat je s načinom na koji bivši predsjednik radi.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

“Možda nisam jedini, ali ga dobro poznajem i znam kakvu opasnost predstavlja za našu demokratiju. Već smo to vidjeli”, rekao je Biden.

Biden se ponovno kandidirao: “Moram završiti posao”

Biden je pokrenuo svoju kandidaturu za reizbor u utorak s obećanjem da će zaštititi američke slobode od “ekstremista” povezanih s Trumpom, a u video najavi prikazao je napad Trumpovih pristaša na američki Kapitol iz januara 2021.

Biden je pojasnio kako bi se ponovno kandidirao i u slučaju da se Trump nije kandidirao, rekavši kako je njegov pozitivan rejting trenutno sličan rejtingu njegovih prethodnika.

“Dobro sam razmislio prije nego što sam se odlučio kandidirati i osjećam se dobro, uzbuđen sam i mislim da smo na rubu preokreta”, rekao je Biden. Predsjednik je rekao kako ima još toga što treba učiniti kako bi pozicionirao Sjedinjene Države da budu “ekonomski i politički sigurne na duže vrijeme”.

“Mislim da moramo završiti posao”, rekao je Biden.

Objavljena prva reklama u kampanji

Ranije danas, Bidenova kampanja za reizbor objavila je svoju prvu reklamu za predizborni ciklus. Prikazuje nemire na Kapitolu i fokusira se na pitanja poput oružanog nasilja, pobačaja i očuvanja demokracije.

Reklama će se emitirati na nacionalnim kablovskim kanalima u Arizoni, Georgiji, Michiganu, Nevadi, Pennsylvaniji i Wisconsinu, svim ključnim državama koje će vjerojatno odrediti pobjednika predsjedničkih izbora 2024. godine. Biden je pobijedio u svih šest država 2020.

Priorities USA, demokratski “super PAC” (odbor za političko djelovanje), najavio je da će potrošiti 75 miliona dolara na digitalne oglase u ovih šest ključnih država.

Reklama nije direktno protiv republikanaca, ali spominje “ekstremni pokret koji nastoji poništiti izbore, zabraniti knjige i eliminirati pravo žene na izbor”.

Prihvati notifikacije