Magazin

TRADICIONALNO JELO Napravite bosanske klepe

Klepe ili Manti su vrsta hrane koju nalazimo pod istim ili sličnim imenom u raznim kuhinjama, od Turske pa do Afganistana

FOTO: OKUSI.EU
FOTO: OKUSI.EU

Klepe se naziva i bosanskim raviolima ili mantijima, jer se pripremaju na sličan način.

Klepe ili Manti su vrsta hrane koju nalazimo pod istim ili sličnim imenom u raznim kuhinjama, od Turske pa do Afganistana

Pročitajte još

Sastojci za 2 osobe

TIJESTO

250g mekog brašna

1 cijelo jaje

1 žumance

3 kašike ulja

80-90 ml vode

1 kašičica soli

FIL

200-250g mljevenog mesa

1 manja glavica luka

1 čehne bijelog luka

Način pripreme:

Brašno prosijati, posoliti i u sredini napraviti udubljenje, u njega staviti jaje i žumance (bjelance sačuvati!), dodati ulje i sa vodom zamijesiti dosta čvrsto tijesto. Mora vam biti dosta tvrđe nego kad radite običnu jufku za pite i ne smije se lijepiti za ruke.

Tijesto dobro izraditi rukama, mijesiti nekih 3-4 minute da se sve lijepo izjednači.

Tijesto formirati u kuglu, u ruku nakapati malo ulja i preći njome preko kugle, te ju zamotati u prozirnu foliju, prekriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji.

Za to vrijeme pripremiti fil. Oba luka usitniti što sitnije i pomiješati sa mesom. Mesu dodati luk, kipuću vodu, ulje i začine. Ostaviti sa strane da odstoji.

Tijesto kad je odstojalo razvući oklagijom na debljinu od 3-4 mm, ne skroz tanko kao kad radite kore za pitu. Pazite da razvlačite ravnomjerno, tako da vam jufka svuda bude približno jednako debela

Jufku ostaviti 10-ak minuta da se prosuši.

Oštrim nožem rezati kvadrate veličine ca 5×5 cm, svaki premazati bjelancem i u svaki stavljati po malo mesa. Gledajte da vam mesa ne bude ni previše da ne možete preklopiti, a ni premalo da vam klepe budu “šuplje” 🙂 . Stavite toliko da vam ostane tek toliko mjesta da spojite krajeve. Kad ste poredali po svakom kvadratiću meso, preklopiti suprotne uglove i ivice krajeve dobro pritisnuti prstima da se slijepe.

U veću posudu staviti 2 l vode da proključa. U vodu dodati kašiku ulja i pola kašike soli.

Klepe spuštati u ključalu vodu i kuhati dok ne isplivaju na površinu (nekih 3-4 minute). Vaditi ih šupljom kašikom iz vode i redati u vartostalnu posudu ili tepsiju. Ne kuhati sve klepe odjednom, već u par puta, da se mogu lijepo skuhati.

Jednu manju posudu staviti na vatru, u nju staviti kašiku crvene paprike i 50g maslaca. Ostaviti na vatri, te kasnije pomastiti klepe.

Posebno uzeti bijeli luk i protisnuti ga u mileram, posoliti i dodati malo peršuna. Ovim preliti klepe prije služenja.