Podloga za tortu sastoji se od mljevenih pistacija, brašna od badema, javorovog sirupa i kakao praha. Na podlogu se nanosi maslac od pistacija, a zatim se prelije čokolada.
Ako nemate maslac od pistacija, možete ga lako napraviti u dobrom blenderu ili sjeckalici. Samo blendajte orašaste plodove dok ne postanu glatka krema, a po želji je možete zasladiti javorovim sirupom.
Priprema ove torte od čokolade i pistacija je jednostavna, a jedini izazov je čekanje da se nadjevi stisnu kako bi torta bila spremna za rezanje i uživanje.
Sastojci za tortu
Podloga
120 g mljevenih pistacija
120 g brašna od badema
60 g kakao praha
50 g javorovog sirupa
prstohvat soli
Nadjev
300 ml kokosovog vrhnja iz konzerve
300 g tamne čokolade
250 g maslaca od pistacija
prstohvat soli
nasjeckane pistacije za ukrašavanje
Priprema
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte mljevene pistacije, brašno od badema, kakao prah, sol i javorov sirup. Dobivenu smjesu ravnomjerno utisnite u kalup.
Na podlogu premažite maslac od pistacija, a zatim stavite kalup u hladnjak na sat do dva kako bi se podloga stisnula.
Kokosovo vrhnje zagrijte u mikrovalnoj pećnici, u intervalima od 30 sekundi, dok se ne zagrije.
Prelijte zagrijano kokosovo vrhnje preko sitno nasjeckane tamne čokolade i pustite da odstoji minutu ili dvije. Nakon toga miješajte dok se čokolada ne rastopi i ne dobijete glatku kremu. Dodajte malo soli.
Nadjev prelijte preko podloge i maslaca od pistacija, a zatim vratite kalup u hladnjak na oko četiri sata.
Kada se torta stisne, ukrasite je nasjeckanim pistacijama i poslužite.