Politika

Toplo-hladna strategija RS-a: Vraćanje nadležnosti, šta je to?

Od blokade institucija do potpune relaksacije i dogovora predstavnika stranaka koje čine državnu vlast. Odluke usvojene u NSRS su pogažene, tvrdi opozicija, kao i da SNSD i Dodik trguju sa svojim partnerima u Sarajevu.

FOTO: AMT PRÄSIDENT REPUBLIK SRPSKA/DW
FOTO: AMT PRÄSIDENT REPUBLIK SRPSKA/DW

„Poslije 22. augusta sve će u BiH biti drugačije, ništa neće biti isto“ rekao je nekoliko dana prije ovog datuma predsjednik Rrpublike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik. Tako je i bilo. Za samo nekoliko časova, višemjesečna saga zvana blokada državnih institucija, secesija RS, zbog čega su tražene i dodatne NATO trupe na teritoriju Brčko distrikta, završena je povlačenjem „srpske reprezentacije” na svoju polovinu terena, odakle sada kreću reformski procesi, piše DW

U jednom danu dogovoreno je i usvojeno nekoliko zakona u Parlamentu BiH, ali bez objašnjenja “selektora te reprezentacije”. Kako je moguće da je Narodna skupština RS nedavno usvojila zaključke po kojima niko od srpskih predstavnika neće učestvovati u radu institucija dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, pitaju se u opoziciji ovog entiteta.

Opozicija traži sjednicu

„Evidentno je kršenje zaključaka NSRS. SNSD i Dodik trguju sa svojim partnerima u Sarajevu. Zaključak oko Ustavnog suda u NSRS da se ne pregovara dok se ne usvoje ovi zakoni, nije ispoštovan. NSRS je izigrana po ko zna koji put, to je sredstvo u rukama jednog čovjeka“, kaže prvi čovjek SDS-a Milan Miličević, koji je okupio opozicione prvake zatraživši hitnu sjednicu entitetskog parlamenta.

Ministri iz RS u Savjetu ministara BiH dostavili su nacrte zakona o sudovima BiH ali i paket zakona o Ustavnom sudu BiH, gdje bi na mjesto stranih sudija došli domaći. Ti zakoni, kako tvrde, idu u proceduru u paketu, iako predstavnici „Trojke”, koji su koalicioni partneri sa Dodikom na državnim nivou, tvrde da radna grupa tek treba da utvrdi ove nacrte.

„Vezano za Ustavni sud, dogovorili smo da se formira komisija, koja će u narednom periodu prezentovati prijedlog zakona o Ustavnom sudu, tačnije imenovanju sudija“, rekao je ministar komunikacija i transporta BiH i predsjednik Naše stranke, Edin Forto.

Dogovor koji su prije nekoliko dana postigli predstavnici vladajuće koalicije, došao je u trenutku podizanja optužnice Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika, koju je Sud BiH vratio na doradu, što je Tužilaštvo i učinilo. Dok se čeka odluka Suda BiH, zanimljiva je izjava Dodika nakon što je ova informacija dospjela u javnost. Za njega je optužnica sastavljena na brzinu, što potvrđuje, kako kaže, i njeno vraćanje na doradu. Prije nekoliko dana Dodik je podnio i prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića.

Dodik: „Evo, presudite“

„To je snažno pakovanje. Nemojte se iznenaditi da sutra to prebaci sudu na Banjaluku, da Banjaluka odlučuje kao u nekom prethodnom slučaju, pa da kažu eto Dodik je to namjestio pa se izvukao. Ali evo neću da se izvučem, ajde presudite ako mislite da ima“, prozvao je Dodik pravosudne institucije BiH.

Opozicija u RS traži odgovor da li je deblokada institucija BiH rezultat političke trgovine. Pozivaju vlast u Banjaluci da na posebnoj sjednici daju odgovore na ova pitanja.

„Jasno je da SNSD sa svoji koalicionim partnerima iz Trojke i HDZ-a, kreće u usvajanje zakona mimo odluka Narodne skupštine RS. Oni gaze odluke NSRS i prodaju interes RS. Tražimo u roku od sedam dana stav da li te odluke još vrijede“, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Analitičari ne sumnjaju u dobrobit usvojenih zakona i najavu deblokade evropskog puta ali je, kažu, izgubljeno pola godine na širenje straha i krize. Nakon postizanja dogovora, vidi se, kako ističu, da je sve to bilo neosnovano.

„Još gore od gubitka pola godine jeste urušavanje značaja najznačajnije institucije u Republici Srpskoj a to je Narodna skupština. U prethodnom periodu je upravo na inicijativu Dodika i SNSD-a usvojeno niz odluka u Narodnoj skupštini koje su sa posljednjim dešavanjima na državnom nivou potpuno ignorisane. Na ovaj način se ´srpska reprezentacija´ u Sarajevu igra sa ugledom i značajem najznačajnije institucije u Republici Srpskoj i direktno učestvuje u njenom urušavanju“, kaže analitičar Velizar Antić, navodeći da strategije koje se primjenjuju mogu biti veoma opasne.

Vraćanje nadležnosti niko više ne spominje

„Milorad Dodik i SNSD imaju jednu strategiju koju bih nazvao toplo-hladno, koja je jako opasna za Republiku Srpsku, jer zbog svojih dnevno-političkih kalkulacija donosi odluke koje nemaju nikakav jasan plan već se mijenjaju od danas do sutra. I to ne bi ni bilo problematično da ostaje na nivou političke partije. Ogroman problem nastaje u onom trenutku kada SNSD u svoje dnevno-političke igrice uvlači i Narodnu skupštinu“, zaključuje Antić.

U Parlamentu BiH ekspresno su usvojena tri zakona iz evropske agende, odmah nakon dogovora vladajuće većine na državnom nivou. Zakoni bi trebali biti potvrđeni naredne sedmice na sjednici Doma naroda. Pored ovoga, imenovan je i ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić (SNSD), koji je na to mjesto sjeo nakon što je Zoran Tegeltija (SNSD) imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. I taj koncept i političku krizu oko vraćanja nadležnosti iz oblasti poreza, vojske i pravosuđa, što je prije dvije godine definisano zaključcima Narodne skupštine, osim opozicije niko više ne spominje. Prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić, ipak kaže da su politički napadi na njih, kao dio vlasti, očekivani.

„Kao što smo mi ovdje napadnuti od opozicije, Milorad Dodik je napadnut u RS i to pokazuje da razgovori podrazumijevaju da svako nešto daje i da se nečega odriče“, rekao je Nikšić.

Prihvati notifikacije