Politika

ISPLATI SE POMUČITI Počeo sastanak državnih koalicijskih partnera u Mostaru

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru počeo je koordinacijski sastanak koalicijskih partnera na nivou BiH, na kojem učestvuju predstavnici HDZ-a BiH, SNSD-a i stranaka Trojke (SDP-a BiH, Naša stranka i Narod i pravda).

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Ranije danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će na dnevnom redu sastanka biti svi zakoni iz paketa od 14 uvjeta za približavanje Evropskoj uniji i „sve što treba uraditi kako bi izvještaj EK o napretku BiH bilo pozitivno“.

– Naravno, tu ulazi i Izborni zakon. Moguće je da danas jedan dio Izbornog zakona bude raspravljen i usvojen, napravit ćemo dinamiku radnih tijela koja su već definirana, kako bi što prije došli do nekih rješenja, a naš cilj je da idu ona preko Vijeća ministara – otkrio je predsjednik HDZ-a BiH.

Premijer FBiH Nermin Nikšić ustvrdio je jučer u Mostaru da se na sastanku isplati pomučiti i tražiti kompromis, jer će od toga imati koristi svi građani BiH.

– Iskreno se nadam da ćemo krenuti u realizaciju onoga što smo dogovorili. Mi u ime Trojke i sada, kao što smo i dosad, na sastanak dolazimo spremni da razgovaramo – kazao je Nikšić, dodavši da su spremni tražiti rješenja oko svih otvorenih pitanja, kao i na kompromise, bez da njih ili oni nekoga ucjenjuju. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je naglasio da će epicentar svih razgovora biti Ustavni sud i Izborni zakon.

– Mislim da se nećemo moći kretati dalje dok ta dva pitanje ne riješimo. To nije nikakva prijetnja, ali se ne može događati da se samo jednima rješava problem, a drugi da se ignorišu – ustvrdio je on.

Dodik je kazao kako će predložiti da se u Parlamentu BiH donese deklaracija o suverenosti BiH.

– To bi značilo da nema visokog predstavnika, stranih sudija u Ustavnom sudu… Ako nećete, onda priznajte da ste poltroni i podanici – poručio je Dodik.

Izjave za medije planirane su u 16.30 sati.

Prihvati notifikacije