Retrovizor

Top koji je najduže u bivšoj Jugoslaviji najavljivao iftar

Malo je poznato da se tradicija označavanja početka iftara pucanjem iz topa najduže na prostoru bivše Jugoslavije zadržala u zapadnoj Hercegovini, tačnije Ljubuškom.  Trenutno se nalazi u Gožuljskoj džamiji u istoimenoj ljubuškoj mahali, prenosi Anadolu Agency (AA).

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Jedna od tih posebnosti, da tako kažemo, u Bosni i Hercegovini, ali i naširoko je svima poznato pucanje topa uz ramazan, odnosno za iftar i za sehur kao i pucanje topa za Bajram. To je bila tradicija Bošnjaka-muslimana koja je u vrijeme bivše Jugoslavije bila zakonom zabranjena. No, ta posebnost pucanja topa za vrijeme ramazana upravo se ogleda u tome da je ovdje, u Ljubuškom to preživjelo. Iz kojih razloga, kako i na koji način zaista je interesantno možda čak i za istraživanje kako je moguće da je do 1979. godine top u Ljubuškom oglašavao početak iftara i da je pucao –, kaže hadži Šemso ef. Germić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški.

Nesreća prekinula tradiciju

Pročitajte još

Efendija Germić navodi kako su tvrdnje o pucanju topa u Ljubuškom sve do kraja 70-tih godina prošlog stoljeća potkrepljene validnim dokazima.

– Pisani su zahtjevi nadležnim organima u općini Ljubuški koji su odobravali kupovanje baruta i svega što je neophodno, odnosno što je potrebno za provođenje aktivnosti na oglašavanju topa u ramazanu. Postoje dokumenti, odnosno molbe Odbora Islamske zajednice nadležnim institucijama u općini Ljubuški da se za vrijeme ramazana treba obezbijediti barut. Tako da su u Islamskoj zajednici za to dobivali odobrenje, odnosno rješenja –, navodi efendija Germić.

Ističe da je na tom poslu, tobdžije, kao što spominju neki od džematlija u Ljubuškom, radio, odnosno posljednji koji je iz topa pucao bio Hasan Korjenić.