Svijet

Tlo ne miruje: Novi snažni potresi pogodili Tursku, Rusiju i Japan

Tokom današnjeg dana, na tri gotovo različite strane svijeta, zabilježeni su snažni potresi, od kojih je najblaži iznosio čak 5,3 stepena Rihterove skale.

FOTO: TWITTER/EMSC
FOTO: TWITTER/EMSC

Najprije se ujutru zatresla Rusija. Naime, kod obale poluostrva Kamčatka u Rusiji registrovan je zemljotres jačine 5.0 stepeni Rihterove skale.

Epicentar je bio u Tihom okeanu, kod južne obale poluostrva, 170 kilometara od mjesta Petropavlovska-Kamčatskog.

Svega nekoliko sati kasnije, zemljotres 5,3 stepeni Rihterove skale pogodio je Tursku.

Potres se dogodio kod mjesta Nigde. U saopštenju AFAD-a, zemljotres koji se dogodio u 13.27 časova dogodio se na dubini od sedam kilomatara. Ovaj potres se osjetio i u okolnim gradovima, a uslijedio je i niz slabijih zemljotresa u centralnom dijelu Turske. Prema podacima EMSC-a, posljednji zabilježeni je magnitude 4.1 i desio se oko petnaest sati i 30 minuta.

Također, oko 14 časova po našem vremenu, zemljotres jačine 6,1 stepen Rihterove skale potresao je Japan. Potres je bio kod ostrva Hokaido, na dubini od 60 kilometara. Evropski Mediteranski seizmološki centar naveo je da je potres bio na 70 kilometara južno od Numura na ostrvu Hokaido.

Uz ove snažne zemljotrese, dogodio se još jedan manji, koji im je zapravo prethodio. Naime, rano jutros zemljotres jačine 3,7 stepeni pogodio je danas dijelove južnog Velsa u Velikoj Britaniji. Epicentar je bio sjeverno od Brinmora i istočno od Krikhauela, na dubini od oko tri kilometara.

Prihvati notifikacije