BiH

U Berkoviće nije stigla ni marka pomoći sa nivoa BiH za posljedice zemljotresa

Ni sedam mjeseci nakon razornog zemljotresa koji je pričinio milionsku štetu u Berkoviće nije stigla nijedna marka pomoći sa nivoa BiH, a tlo u toj hercegovačkoj opštini zatreslo se i prije nekoliko dana probudivši stari strah među mještanima.

FOTO: OPŠTINA BERKOVIĆI
FOTO: OPŠTINA BERKOVIĆI

Hercegovačke opštine zatresao je 22. aprila, zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru, a nakon tog najjačeg udara uslijedila je serija podrhtavanja slabijeg intenziteta. Nažalost, mlada djevojka (28) preminula je u Stocu u bolnici od povreda zadobijenih u stravičnom zemljotresu. Ogromna je šteta za mnoge porodice, ali nadležni nisu reagovali kako je trebalo.

Šteta u Berkovićima procijenjena je na 2,5 miliona maraka, što je daleko veći iznos od onog u opštinskoj kasi, koji je manji od dva miliona KM.

Prvi čovjek te lokalne zajednice Nenad Abramović ističe za “Glas Srpske” da su do sad prikupili oko 60.000 KM pomoći te da je Vlada Srpske obezbijedila pomoć za devet porodica čiji su stambeni objekti najviše uništeni. Projektovanje je pri kraju i izgradnja će početi na proljeće – rekao je Abramović.

Pročitajte još

Dodao je da je ovih devet porodica zbrinuto u alternativni smještaj, a pojedini su i dalje u oštećenim objektima. Nadležni u BiH su u maju donijeli zaključak za pomoć Ljubinju i Stocu, zbog čega smo mi negodovali smatrajući da smo nepravedno izostavljeni, jer je i naša opština pretrpjela znatnu štetu, epicentar oba jača zemljotresa tada je bio u Berkovićima. Apelovali smo tada na Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara da i nas uvrste na tu listu za pomoć te je početkom juna donesen zaključak i za nas – ispričao je Abramović.

Dodao je da, za razliku od Ljubinja i Stoca, za Berkoviće u zaključku nije bio naveden iznos pomoći. Nakon toga, dodao je, Vijeće ministara je započeo svoje komplikovane procedure. Ministarstvo sigurnosti BiH je napravilo zaključak za Ljubinje i Stolac, a potom ih je Vijeće ministara upozorio da uvrste i Berkoviće i nakon konsultacija oni su napravili odluku na tri miliona KM pomoći za sve tri lokalne zajednice. Međutim, kada je došlo do Ministarstva finansija BiH, oni su odbili da daju saglasnost na dio koji se odnosio na Berkoviće, jer u zaključku o pomoći iznos nije naveden. I to nas vraća na početak – rekao je Abramović, dodavši da i dalje čekaju da se nadležni na nivou BiH usaglase u vezi sa iznosom koji će odobriti ovoj hercegovačkoj opštini.

U međuvremenu, na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, koja je održana početkom novembra, donesena je odluka o odobravanju 2,05 miliona maraka za sanaciju posljedica zemljotresa u Ljubinju i Stocu.

Sve ovo vrijeme mještani Berkovića snalaze se kako znaju i umiju. Jedna od njih je i Nada Milošević koja je ostala bez krova nad glavom. Izbjegla sam iz Stoca i živjela kao podstanar u toj kući sve dok u zemljotresu nije uništena. Nakon toga sam pola godine stanovala kod komšija, a sada sam kod brata koji je takođe izbjeglica, plaćamo stanarinu – ispričala je za “Glas”.

Nenad Abramović je rekao da se trudi da vjeruje da nadležni ipak imaju sluha i da će Berkovići dobiti uskoro neophodnu pomoć. Sve bliže smo tome da ispred Vijeća ministara BiH održimo pres-konferenciju ukoliko se ovo ovako nastavi – kazao je Abramović.

Prihvati notifikacije