IT

Tehnologija u 2022: Nedostatak čipova, put na Mjesec, ‘drama’ sa Twitterom…

Za ljubitelje tehnologije, godini 2022. nije nedostajalo zanimljivih vijesti, iako mnogi, prije svega kompanije, nisu bile previše oduševljene nekim događajima.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Na mnogim poljima su se i dalje osjećale posljedice pandemije korona virusa, koja je gotovo paralizirala svijet dvije godine. Ujedno, neke od najvećih kompanija promijenile su vlasnike, dok su druge predstavile rješenja koja bi našu planetu trebala učiniti nešto ‘zelenijom’.

Donosimo pregled nekih od najznačajnijih događaja koji su obilježili tehnologiju u 2022. godini.

Nedostatak čipova se nastavio

Početak godine najavio je velike izazove za ljubitelje tehnologije i kompanije s obzirom da je objavljeno da se očekuje nedostatak čipova ključnih za svaki moderni uređaj.

Nedostatak čipova, koji je otežavao globalnu tehnološku industriju 2021. godine, nastavljen je 2022. godine, a objavljeno je da bi se nedostatak mogao produžiti i na 2023. godinu, pošto je pandemija poremetila proizvodnju računarskih čipova i izazvala probleme s isporukom.

U takvim okolnostima neke elektronske kompanije su zatvorile proizvodne linije koje su poslovale na granicama profitabilnosti.

Istovremeno je potražnja za čipovima porasla, jer su potrošači, koji su zbog epidemioloških mjera najveći dio vremena provodili kod kuće, kupovali elektronske uređaje.

Pročitajte još

Ova kombinacija je stvorila veliki nedostatak i analitičari smatraju kako nema trenutnog rješenja.

Kompanije ulažu velika sredstva da bi zadovoljile potražnju, ali je potrebno vrijeme da se pokrenu nove proizvodne linije, piše Aljazeera.

Istovremeno, neke od najvećih i najbogatijih zemalja su ove godine objavile da će uložiti ogroman novac u pokretanje proizvodnje čipova na domaćem terenu, kako se ne bi ponovno našle u nezavidnoj situaciji.

Danska dobila najveću vjetroturbinu na svijetu

Borba za zaštitu okoliša i održivu proizvodnju energije proteklih godina dobija sve više zamaha, a jedan od pokazatelja takovog trenda stiže iz Danske.

U toj zemlji je na mrežu priključena najveća vjetroturbina na svijetu, koja će strujom moći opskrbljivati više od 18.000 domaćinstava.

Vjetroturbina visoka 271 metar spada među najviše samostojeće građevine u Danskoj, a nalazi se u okviru nacionalnog istraživačkog centra u Osterildu.

Njemački proizvođač struje iz energije vjetra Siemens Gamesa pokrenuo je vjetroturbinu prije Božića prošle godine, a voditelj projekta u kompaniji Jens Modrup rekao je da je timu od stotinu ljudi trebalo nekoliko godina da je izgradi.

S obzirom na veliku energetsku krizu koja vlada u svijetu i napore da se što manje ovisi o ruskim energentima, može se očekivati je da će u narednim godinama biti implementirano sve više ovakvih proizvođača “čiste struje”.

BlackBerry uređaji prestali s radom

Za ljubitelje mobilnih telefona ove godine stigla je i jedna tužna vijest.

Vjernim vlasnicima BlackBerry uređaja je stigla posljednja obavijest da će od 4. januara 2022. godine njihovi telefoni i svi ostali uređaji te kompanije zauvijek prestati raditi.

Tako će svi BlackBerry uređaji prestati ispravno funkcionirati jer kompanija koja stoji iza telefona gasi svoje preostale usluge i zaustavlja svu softversku podršku za njih.

Ovi pametni telefoni s tastaturom nekada su bili statusni simboli poslovnih ljudi, političara i slavnih osoba.

Kibernetički napadi najveća prijetnja kompanijama širom svijetaSveopća povezanost na internet pokazala je koliko je ta praksa ujedno i opasna.

Kibernetički napadi najveća su prijetnja poslovanju kompanija širom svijeta, veća od prirodnih katastrofa i pandemije, pokazalo je istraživanje korporativnog osiguravatelja AGCS-a.

Tako je hakiranje zauzelo prvo mjesto na ljestvici prijetnji, prema barometru rizika koji izrađuje Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

Čak ni vrlo dobre IT sigurnosne mjere ne štite u potpunosti od hakerskih napada, utvrdio je AGCS u svom izvještaju.

Na drugom, trećem i četvrtom mjestu liste prijetnji, kako citira agencija dpa, našli su se prekidi u poslovanju, prirodne katastrofe i pandemija COVID-a 19.

Microsoft kupuje Activision Blizzard

Prva od velikih vlasničkih promjena desila gotovo na samom početku ove godine, kada je objavljeno da američki softverski div Microsoft objavio da planira kupiti studio Activision Blizzard, koji stoji iza kultnih igrica Call of Duty, Candy Crush i WarCraft, za 68,7 milijardi dolara u gotovini.

Osim igrica, Activision Blizzard prisutan je kroz Major League Gaming i na području e-sporta.

Ovaj “vlasnički transfer” još nije realiziran, jer se čeka odobrenje međunarodnih regulatora koji moraju odobriti ovu akviziciju, a proces prate i neke tužbe, kojim gameri pokušavaju spriječiti da Microsoft postane vlasnik velikog razvojnog studija.

Ako ova kupovina dobije “zeleno svjetlo”, biće to najveća akvizicija u svijetu video igara.

Teleskop James Webb stigao na odredište

Spektakularno lansiran krajem prošle godine, NASA-in svemirski teleskop James Webb, koji bi trebao omogućiti nove uvide u najranije faze svemira, stigao je ove godine na svoje odredište u orbiti oko Sunca, otprilike milion i po kilometara od Zemlje.

Tačno mjesec dana nakon što je lansiran iz Francuske Gvajane, teleskop Webb je odradio posljednje manevre kako bi se stacionirao u solarnoj orbiti na položaju poznatom kao Lagrangeova tačka broj dva, odnosno L2.

Pročitajte još

Na tom položaju u svemiru, Webb će stalno biti poravnat sa Zemljom budući da će teleskop i planet zajedno kružiti oko Sunca, što će omogućiti neprekidnu radio komunikaciju. Za usporedbu, Webbov prethodnik, svemirski teleskop Hubble, kružio je oko Zemlje na udaljenosti od 550 kilometara, izlazeći i ulazeći u sjenu planeta svakih 90 minuta.

Riječ je o revolucionarnom, devet milijardi dolara vrijednom infracrvenom teleskopu, koji je NASA predstavila kao vodeći opservatorij za svemirsku nauku sljedećeg desetljeća. Teleskop je stotinu puta osjetljiviji od svemirskog teleskopa Hubblea i očekuje se da će duboko promijeniti razumijevanje svemira i mjesta čovjeka u njemu.

Muzej posvećen NFT-ima otvoren u SAD-u

Sa razvojem tehnologije i digitalizacijom, mijenja se način na koji vrjednujemo i cijenimo umjetnost, a NFT je možda i najbolja potvrda takvog razvoja.

Tako je muzej posvećen NFT-ima – kreacijama temeljenim na blockchainu koje su osvojile svijet umjetnosti – otvorio ove godine svoja vrata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Muzej NFT-a (non-fungible tokens, nezamjenjivi tokeni) u Seattleu sadrži originalna umjetnička djela s objašnjenjima tehnologije koja stoji iza njih, a namijenjen je pomoći posjetiteljima da se kreću u novom svijetu nezamjenjivih tokena.

NFT je digitalna potvrda kojom se potvrđuje vlasništvo umjetničkog djela u digitalnom svijetu, a njome se trguje isključivo kriptovalutama.

Više čitajte OVDJE.

Prihvati notifikacije