Svi znaju da voće i povrće treba oprati prije jela i to ne samo zbog rizika da se na njihovoj kori nalaze pesticidi, već i kako bi se uklonila prljavština sa njih koju, ako ih samo protrljate kroz dlanove, možete da unesete u tijelo i uzrokujete infekcije.
Međutim, postoji i neka hrana koju je neophodno prati, a to niko ne radi. Zašto? Jednostavno niko im nije rekao šta se može desiti ako to ne učine.
Orašasti plodovi
Kada sa oraha, lješnika ili pistacijs uklonite ljusku, plodove treba proprati kroz mlaz hladne vode, a potom ih ostaviti da se osuše, kažu stručnjaci. Ne možete da znate gde su sve bili prilikom proizvodnje i transporta, pa tako ni kakvi su higijenski uslovi na tim mestima. Pranjem ćete ukloniti i fitinsku kiselinu koja održava svježinu ovih namirnica i štiti ih od parazita, ali je štetna po ljudski organizam.
Suho voće
Suho voće važi za jednu od „najprljavijih“ namirnica, posebno ako ga kupujete u prodavnicama zdrave hrane i to na grame. Ne možete da znate gde je boravilo, koliko dugo je na tom mjestu stajalo i u čemu je čuvano. Preporuka stručnjaka jeste da suvo voće dobro operete pod mlazom hladne vode ili da ga čak potopite u istu na pola sata, sat. Tako će se ukloniti sve nečistoće, piše Krstarica.