Magazin

Svi bacaju ovaj dio lubenice, a najsnažniji prirodni afrodizijak, odličan za zdravlje srca

U bijelom dijelu lubenice (kori) se nalaze velike količine vitamina B6, C, A, magnezijuma, cinka i kalijuma. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih sudova, bolju cirkulaciju, prenose mediji.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

U bijelom dijelu lubenice su pozamašne količine citrulina (po kome je lubenica dobila ime ili obrnuto) koje reaguju sa našim enzimima te nastaje aminokiselina arginin za koju znamo da povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem i jača cirkulaciju. Ponaša se slično kao Viagra doduše znatno slabije ili bi morali pojesti baš velike količine belog dela lubenice kako bi imali isti učinak kao Viagra – objasnila je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savJetovališta Olja iz Splita.

– Lubenicu često jedemo samostalno. Ipak bi osobe koje su gojazne ili izbJegavaju namirnice visokog GI trebali koristiti lubenicu kao sastojak smuti napitka pa joj dodati uz crveni i bijeli dio kao i  orašaste plodove kako bi se dobio napitak umjerenog GI. Svakako predlažem iskoristite visoko vrijedni bijeli dio lubenice – dodala je i predložila nekoliko recepata od kore lubenice.

Slatko  od  lubenice

Sastojci: 1 kg kockica bijelog dijela kore lubenice,

800 g šećera,

1 l vode,

karanfilići,

200 g sjeckanih oraha,

1 limun.

Priprema: Bijeli dio lubenice prokuhati u vodi 10 minuta. Ocijeđenu lubenicu kuhati u vodi, šećeru i karanfilićima. Limun isjeći na kriške. Kuhati 20 minuta pa dodati sjeckani orah i kuhati još 5 do 10 minuta dok se ne postigne željena gustina. Slatko spremiti u pasterizovane tegle.

Salata od kore od lubenice

Sastojci: 200 g kore od lubenice,

200 ml pavlake,

čajna kašika vlasca,

1 žuta paprika,

100 g krastavca,

so, biber,

1 kašika maslinovog ulja,

vinsko sirće ili aceto balzamico.

Priprema: Sastojke ravnomjerno nasjeckati na manje kocke pa dodati dresing od ulja pavlake i aceto balsamica.

Kompot od lubenice

Na kocke nasjeckati koru lubenice pa dodati vodu i karanfilić te kuhati dok ne omekša. Zasladiti po želji.