BiH

Sud BiH po drugi put odbio zahtjev odbrane Milorada Dodika za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović

Sud Bosne i Hercegovine ponovno je odbio kao neosnovan zahtjev odbrane Milorada Dodika, predsjednika RS, za izuzeće sutkinje tog suda Jasmine Ćosić Dedović, potvrđeno je Feni iz Suda.

FOTO: KOLAŽ
FOTO: KOLAŽ

U vezi s tim, iz Suda BiH su precizirali kako je spomenuti zahtjev odbijen kao neosnovan slijedom odluke Opće sjednice Suda.

Kako su mediji ranije prenijeli, kao razlog za novi zahtjev za izuzećem sutkinje Ćosić Dedović, Dodikova odbrana navela je „crtanje optužnice, prejudiciranje odluke Tužiteljstva BiH, a sve u vezi vraćanja optužnice“.

Optužnica u tom predmetu Milorada Dodika, predsjednika RS, i Miloša Lukića, v.d. direkora Službenog glasnika RS tereti za krivično djelo – neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH (KZBiH).

Konkretno, Dodik se tereti za potpisivanje ukaza o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a te ukaza o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području entiteta RS, dok se Lukić tereti da je naložio objavljivanje tih akata, iako ih je visoki predstavnik Christian Schmidt ranije proglasio ništavim.

Podsjetimo, Sud BiH (Opća sjednica) je već ranije odbio zahtjev za izuzećem spomenute sutkinje, a kao razlog u prvom zahtjevu za izuzećem bile su navedene sumnje u njenu nepristrasnost.

Prihvati notifikacije