BiH

Sud BiH - Dvojica okrivljenih za organizirani kriminal osuđeni na ukupno deset i po godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine je, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje, donio i javno objavio presudu kojom su optuženi Miroslav Pajić i Sreto Pajić oglašeni krivima za  organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima - krijumčarenje, teška krađa, iznuda i druga krivična djela navedena u izreci presude.

FOTO: SUD BIH
FOTO: SUD BIH

Sud je optuženom Miroslavu Pajiću izrekao  kaznu zatvora u trajanju od šest godina. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, i to u periodu od 27.5.2017. do 27.11.2017. i od 3.7.2018. do 30.12.2019.

Kao sporednu, Sud je optuženom Miroslavu Pajiću izrekao novčanu kaznu u iznosu od 40.000,00 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude.

Sud je optuženom Sreti Pajiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci, u koju se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i ekstradicionom pritvoru, i to od 27.2.2017. do 23.8.2017., i u periodu od 1.4.2022. pa nadalje.

Kao sporednu, Sud je optuženom Sreti Pajiću izrekao novčanu kaznu u iznosu od 32.000 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude.

Istovremeno se od optuženih oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela, i to od optuženog Miroslava Pajića – novčani iznos u iznosu od 20.000 KM, od optuženog Srete Pajića – novčani iznos od 15.000 KM.

Nadalje, Sud je donio rješenje kojim je optuženom Miroslavu Pajiću produžena mjera zabrane putovanja, a istim rješenjem, optuženom Sreti Pajiću ukinuta je mjera pritvora, i istovremeno izrečena mjera zabrane putovanja.

Uz to, optuženom Sreti Pajiću je ukinuta mjera zabrane sastajanja s određenim osobama.

Optuženi su upozoreni da im Sud može odrediti pritvor ukoliko prekrše neku od izrečenih mjera zabrane.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do upućivanja optuženih na izdržavanje kazne zatvora, saopćeno je iz Suda BiH.