Magazin

Subota je kao stvorena za voćnu pizzu – jednostavan desert koji će nestati i prije ručka

Uz malu pomoć roditelja, ovu poslasticu mogu napraviti i sedmogodišnjaci! Zato, zasučite rukave i prionite na posao – vrijeme je da napravite svoju prvu voćnu pizzu.

FOTO: DREAMSTIME.COM
FOTO: DREAMSTIME.COM

Donosimo ideju za lagani proljetni desert u čijoj pripremi može uživati cijela porodica, a posebno zabavno bit će najmlađim članovima.

Sastojci za kremu:

200 g mascarponea4 kaškice maslaca1 šolja šećera u prahu

Sastojci za tijesto:

220 g maslaca50 g mascarponea1,5 šoljica šećera1 veliko jaje2 kaškice ekstrakta vanilije3 šoljice brašna1 prašak za pecivoprstohvat soli

Voće:4 šoljice voća po izboru

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni i pripremite okrugli lim za pečenje. Obložite ga papirom. 

Zatim pripremite kremu. Izmiksajte mascarpone, maslac i šećer i ostavite kremu u hladnjaku da se hladi dok vi pripremate tijesto.

Pročitajte još

U posudu staite maslac, mascarpone, šećer, jaje i ekstrakt vanilije i izmiksajte nastavcima za tijesto. Dodajte brašno i prašak za pecivo te posolite malo i ponovo sve zajedno izmiksajte. 

Tijesto prebacite u lim za pečenje i prstima razvucite i utisnite. 

Tijesto pecite oko 15 minuta odnosno dok rubovi ne potamne, a sredina neka ostane mekana.

Kada je tijesto pečeno, ostavite ga da se hladi. 

Ohlađeno tijesto premažite pripremljenom kremom i ukrasite odabranim voćem koje ste narezali na tanke šnite. 

Po želji sve možete preliti preljevom za torte.