Svijet

Strani investitori za godinu dana iz Rusije povukli 36 milijardi dolara

Strani investitori povukli su iz Rusije, prodajom svoje imovine, oko 36 milijardi dolara između marta 2022. i marta 2023. godine, objavila je u ponedjeljak novinska agencija RIA, pozivajući se na analizu podataka Ruske centralne banke.

FOTO: EPA-EFE/ARTEM GEODAKYAN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
FOTO: EPA-EFE/ARTEM GEODAKYAN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Brojne velike zapadne kompanije napustile su ili smanjile poslovanje u Rusiji nakon ruske invazije na Ukrajinu, a sve je rezultiralo opsežnim sankcijama protiv režima u Kremlju. 

Prošli petak Ruska centralna banka utvrdila je u svom najnovijem izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema da je zapravo tek mali udio stranih kompanija potpuno prodao svoje poslove u Rusiji i da su mnoge zadržale pravo povratka, navodi agencija TASS.  

Od marta 2022. do marta 2023. godine obavljeno je oko 200 prodajnih transakcija, a u samo petini njih prodana je imovina u vrijednosti većoj od 100 miliona dolara, istaknula je centralna banka Rusije. 

Samo pet transakcija odobrenih od oktobra 2022. godine uključivalo je plaćanja nerezidentima u iznosima većim od 400 miliona dolara, navodi se.

Te prodajne transakcije po njima tek u ograničenoj mjeri utiču na rusku ekonomiju, citira ruska novinska agencija navode iz izvještaja. 

– Prije svega, većina takvih transakcija implicira zadržavanje potrebnih dozvola za proizvodnju, patenata i prava intelektualnog vlasništva. Kompanijama se i dalje isporučuju sirovine, materijali i dijelovi; osigurava se tehnička i pomoć u materijalima – stoji u izvještaju, navodi TASS. 

Prihvati notifikacije