Politika

Stojanović: Lendo je pokušao da nas uspori i uspio je

Igor Stojanović iz SDP-a, novoizabrani potpredsjednik Federacije BiH, kazao je da je sam izbor za predsjednika i potpredsjednike FBiH prošao izuzetno turbulentno.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Ali drago mi je da sve ovo što su govorili iz opozicije, pogotovo iz SDA i DF-a, da je Centralna izborna komisija jučer demantovala. Prvo su nam rekli da je procedura potpuno neustavna i pogrešna, što je CIK demantovao, a također je demantovao i mog kolegu Refika Lendu, koji je rekao da prije izbora predsjednika moramo utvrditi ko je to premijer Vlade Federacije BiH, kako bi izabrali predsjednika, što također nije tačno”, kazao je.

Pojašnjava da nije propisan rok za izbor predsjednika FBiH, te da je Lendo mogao godinama odugovlačiti proces.

“Moja želja je bila da mi odmah krenemo u tu proceduru izbora. Stalno podsjećam javnost, četiri i po godine tehničke Vlade, zašto čekati još 7 dana? Na kraju se ispostavilo da ono što smo predložili taj prvi dan, neposredno nakon našeg izbora u Domu naroda, na kraju je izabrano. Izgubili smo 10-15 dana bez ikakve potrebe, jer se sve desilo kako je bilo i planirano, s obzirom da smo već znali ko ima većinu u parlamentu i da će ta predsjednica i biti izabrana. Gospodin Lendo je pokušao da nas uspori, i uspio je i oduzeo nam 15 dana”, kazao je.

Napominje šta bi bile posljedice da Vlada FBiH nastavi rad u tehničkom mandatu.

“Jedna velika opasnost je što ova Vlada već dvije godine funkcioniše bez dva ministra koji su preminuli tokom mandata i što imamo dva ministra iz stranke koja čak nije ni parlamentarna na nivou FBiH. Ta Vlada nije imala podršku parlamentarne većine u oba doma niti u toku mandata, a kamoli sada. Čovjek koji je potrešen raznim aferama i koji se nalazi na sudu, kao i dio ministara i strukture koja je uz Vladu, da nastavi voditi u ovakvim okolnostima Vladu FBiH, pa to nigdje nema na svijetu. Da se nastavi taj drugi tehnički mandat. Ne znam je l’ negdje istorija zapamtila osam godina tehničkog mandata neke vlade”, ističe.

Smatra da BiH kao država nije sposobna za demokratiju.

“Što nam kreira i imidž u međunarodnom prostoru i podršci koji nam je izuzetno potreba na putu ka EU i NATO-u. Pokazujemo da smo i dalje na nivou jedne plemenske zajednice i da ne znamo šta znači demokratija. Mi koji želimo formirati vlast ukazujemo ko sputava demokratiju i izbor većine u ovom trenutku”, kazao je Stojanović, piše N1

Prihvati notifikacije