Politika

Kad će biti formirana nova Vlada Federacije BiH?

Niko još ne zna kada će biti formirana Federalna vlada niti kako će ona izgledati. Zategnuti odnosi među koalicijskim partnerima, ucjene i uvjetovanja, mogli bi dovesti do nove koalicije koja je najizvjesniji scenarij da bi se mogla razriješiti trenutna blokada imenovanja nove Federalne vlade.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Iako smo relativno brzo dobili novo rukovodstvo Federacije BiH, čini se da tako brzo nećemo dobiti i Federalnu vladu. Iako rok od 30 dana teče, ne nazire se ko će je činiti. Zainteresiranih je mnogo. Osim što neće podržati vladu na čelu s Nerminom Nikšićem, SDA sada u vlasti želi i DF.

“SDA sa DF-om treba da bude s obzirom na situaciju kakva jeste u vlasti i u tim pozitivnim procesima Vlade Federacije BiH, upravo iz tih razloga što je ustavno uređenje takvo kakvo jeste, koje se sad nažalost ne može promijeniti”, kaže potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Iz DF-a su jasni: bez SDP-a vlast u Federaciji BiH je besmislena. Naglašavaju da trenutna većina u Federaciji BiH ne postoji, ali ne isključuju mogućnost da i oni budu dio vlasti, iako ne po svaku cijenu.

“To će zavisiti od toga ko će biti partneri u vlasti i kakva će to biti vlast, i na nivou i programskih i kadrovskih rješenja – ako one budu poredane kako treba, zašto onda mi ne bi bili u vlasti”, kazao je Albin Zuhrić iz DF-a.

Da bi se koalicijske karte mogle promiješati svjesni su i u SDP-u iz kojeg tvrde da, ukoliko bude bilo potrebe, neće bježati od pregovora s novim partnerima. A, u NIP-a očekuju reakciju OHR-a.

“SDP BiH mora u narednim danima liderski do kraja dovesti ovaj proces. Ukoliko se ovo ne dogodi, SDP BiH mora preispitati odnose sa svim partnerima i redefinisati svoju ulogu i na državnom i na entitetkom nivou, i na nivou kantona”, kaže potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

“Ili se SDA mora uozbiljiti i shvatiti da je za njih bolje da odu u opoziciju, što ne smatram da će se desiti, ili to mora biti tumačenje ili nova odluka kojom se deblokira proces uspostave vlasti”, kazao je Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Uspostava vlasti u kantonima uveliko traje, posebno su zanimljiva dešavanja u Unsko-sanskom kantonu. Zajedno sa SDA u vlast će ići i SBiH i NES, ali i DF. I upravo bi se, nezvanično, nova vlast iz ovog kantona mogla preliti i na federalni nivo, prenosi BHRT.