Svijet

Stigli prvi podaci o referendumu: Vojnici idu od vrata do vrata, ljudima se prijeti otkazima

Odziv na "referendumu" u regiji Donjeck jučer je bio 23,6 posto, javlja ruska državna novinska agencija Tass koja je citirala lokalnog zvaničnika.

FOTO: AA
FOTO: AA

Više od 20,5 posto birača s pravom glasa u regiji Zaporožja i 15 posto onih u regiji Herson glasalo je u petak, saopćila je ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na lokalne izborne zvaničnike.

“Prema našem mišljenju, to je dovoljno za prvi dan glasanja – citirana je voditeljica ruske izborne komisije u Hersonu Marina Zakharova.

Serhij Gaidaj, ukrajinski guverner Luganska, rekao je da je u gradu Starobilsk stanovništvu zabranjen izlazak i da su ljudi bili prisiljeni izaći iz domova kako bi glasali na “referendumu”.

U gradu Bilovodsku, direktor firme kazao je zaposlenicima da je glasanje obavezno i da će svi koji odbiju učestvovati biti otpušteni, a njihova imena predana sigurnosnim službama, rekao je.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje o prisili. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak svijet da osudi “pseudoreferendume” koje organizira Rusija i koji se upravo održavaju na četirima područjima koje je osvojila u Ukrajini od početka svoje agresije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak svijet da osudi “pseudoreferendume” koje organizira Rusija i koji se upravo održavaju na četirima područjima koje je osvojila u Ukrajini od početka svoje invazije.

U svom dnevnom obraćanju naciji Zelenski je poručio da je uvjeren da će “svijet ispravno reagovati na pseudoreferendume” te da će ih “jasno osuditi”.

U pokrajinama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporožja od 23. do 27. septembra održavaju se referendumi kojima je cilj pripojiti te dijelove Ukrajine Rusiji. Potonja gotovo potpuno kontroliše Luhansk i Herson, a samo djelomično Zaporožja i Donjeck.

Prihvati notifikacije