Svijet

Separatisti u Luhansku i Donjecku najavili referendum o odcjepljenju između 23. i 27. septembra

Separatisti u Luhansku i Donjecku, koje podržava Rusija, organizirat će referendum o pripajanju Rusiji između 23. i 27. septembra, izvijestili su u utorak ruski mediji pozivajući se na čelnike u lokalnim vlastima u dvjema odmetnutim ukrajinskim regijama.

FOTO: ADOPE STOCK
FOTO: ADOPE STOCK

Separatistički parlament u Luhansku koji podržava Rusija donio je zakon ranije u utorak u kojem se navode detalji predloženog glasovanja, prenijela je ruska agencija Tass.

Ruske snage preuzele su punu kontrolu nad regijom Luhansk u istočnoj Ukrajini ranije tokom sukoba, ali su ukrajinski dužnosnici u ponedjeljak rekli da su ponovno zauzeli selo unutar teritorija na koji je “Luhanska Narodna Republika” polagala pravo.

Dužnosnici koje je imenovala Rusija u nekoliko regija Ukrajine koje su zauzele ruske snage pojačali su svoje napore da organiziraju glasanje o pridruživanju Rusiji koordiniranim potezima.

Ruski dužnosnici kazali su da je tako glasanje stvar lokalnih dužnosnika i ljudi koji žive u regijama.

Referendum i u Hersonu

Dio ukrajinske regije Herson, koji je pod ruskom kontrolom, organizirat će referendum o pridruživanju Rusiji između 23. i 27. rujna, izvijestile su ruske novinske agencije pozivajući se na lokalne dužnosnike koje su postavili Rusi.

Separatisti koje podržava Rusija u Narodnim republikama Donjeck i Lugansk također su najavili da će održati izjašnjavanje o pridruživanju Rusiji na iste datume.

Prihvati notifikacije