Politika

Staša Košarac: "Insistiram da Vijeće ministara razmotri pitanje izgradnje istočne gasne interkonekcije!"

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac uputio je novu urgenciju prema Vijeću ministara, u kojoj je zatražio da na dnevni red naredne sjednice bude uvrštena tačka Zaključenje Međudržavnog ugovora između BiH i Republike Srbije o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija.

FOTO: MINISTARSTVO VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BIH
FOTO: MINISTARSTVO VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BIH

Košarac je naglasio da je sedma sjednica Vijeća ministara zakazana za četvrtak, 30. marta, ali da u predloženom dnevnom redu nema pomenute tačke.

“Insistiram na tome da Savjet ministara prioritetno razmotri pitanje izgradnje istočne gasne interkonekcije, budući da je riječ o kapitalnom projektu u oblasti energetike”, poručio je Košarac.

On je istakao da će realizacija projekta Nova istočna interkonekcija doprinijeti povećanju bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom, te omogućiti dugoročnu energetsku stabilnost u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Predugo čekamo na zeleno svjetlo Savjeta ministara. Opravdano je postaviti pitanje da li su pojedine političke strukture iz Federacije BiH, možda i po nalogu Zapada, dobile zadatak da usporavaju proces. Potpuno je neopravdano da zajednički nivo usporava razvoj Republike Srpske”, naglasio je Košarac.

Ukazujući na značaj realizacije ovog projekta, Košarac je istakao da je važno obezbijediti više interkonekcija kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Postoji opredjeljenje da jedna četvrtina kapaciteta istočne gasne interkonekcije može biti data na raspolaganje Federaciji BiH. Nelogično je i bespotrebno blokirati ovaj projekat, posebno imajuću u vidu da Republika Srpska nikada nije ni usporavala, niti osporavala razvojne projekte Federaciji BiH”, rekao je Košarac.

On je takođe naveo da će od izgradnje istočne gasne interkonekcije benefite imati svi građani i sve opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i privreda u cjelini.

“To je osnovi razlog zbog kojeg smatram da je izgradnja istočne gasne interkonekcije pitanje koje se mora naći na dnevnom redu predstojeće sjednice Savjeta ministara. Ovaj projekat će doprinijeti dugoročnom i pouzdanom snabdijevanju gasom, ali i bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine”, zaključio je Košarac.