Magazin

Stari recept za najukusnije hurmašice ikad!

Hurmašice su tradicionalni bosanski zaliveni desert koji porijeklo vodi iz Turske, a pored baklave i ružica je čest odabir za bajramsku trpezu.

FOTO: JEDNOSTAVNA KUHINJA / SCREENSHOT / YOUTUBE
FOTO: JEDNOSTAVNA KUHINJA / SCREENSHOT / YOUTUBE

Za razliku od njih, priprema hurmašica traje kraće, a zahtijeva i manje sastojaka.

Potrebno:

Pročitajte još

2 jaja

2 šoljice ulja (šoljica od 1 dcl)

2 šoljice šećera

1/2 praška za pecivo

1 kesica vanili šećera

manje od 7 šoljica brašna

Za agdu 

80 dkg šecera

5 šoljica vode

1 limun

Priprema:

Jaja, šećer, ulje, prašak za pecivo i vanilin šećer umutiti viljuškom, postepeno dodavati brašno i umjesiti tijesto. Od tijesta oblikovati kuglice malo ih spljoštiti i utisnuti kako bi poprimile “oblik” (za najbolje “otiske” koristite rende!).

Slagati hurmašice malo odmaknute jednu od druge, jer će narasti prilikom pečenja, u nepodmazanu tepsiju i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 20 min.

Skuhati šećer i vodu, u koju dodate sok limuna. Kuhati oko desetak min i ohladiti agdu. Pečene hurmašice preliti, te poklopiti većom tepsijom da bolje upiju agdu.