Politika

Šta su usaglasili Konaković i Varhelyi: Razjašnjenje nesporazuma i činjenice o Srebrenici

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i evropski komesar za i proširenje EU Oliver Varhelyi objavili su zajedničko saopćenje nakon telefonskog razgovora.

konakovic i varhely
FOTO: FENA

Povod za razgovor su bile najave iz Mađarske da ova zemlja neće podržati rezoluciju o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a.

Varhelyi i Konaković su objavili zajedničko saopćenje u kojem su usaglasili stavove.

“Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN-a o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varhelyija su u znak punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču genocida u Srebrenici 1995. godine”, navodi se o saopćenju.

Pročitajte još

Dodaje se kako je činjenice o genocidu u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde.

“Komesarova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako poimanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama. Počinjeni zločini se nikada ne smiju zaboraviti da se više nikada nad bilo kim ne ponove. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, historijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca”, stoji u zajedničkom saopćenju.

Dodaje se kako je komesar Varhelyi jedan je najsnažnijih zagovornika pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, prenosi Klix.ba

“Zajedno smo radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države. Na temelju preporuke Europske komisije, Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. dobila status kandidata, a u martu 2024. Europsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju”, navodi se u zajedničkoj izjavi. Na kraju se ističe da Bosna i Hercegovina mora nastaviti s provedbom svog programa reformi EU, te da je komesar Varhelyi predan potpunoj podršci ovom procesu.