Politika

Konaković i Varhely imali 'težak i dug razgovor' o rezoluciji o Srebrenici

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je 17. maja otvoreno pismo evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju, u kojem je reagovao na medijska izvještavanja da se Varhely javno pridružio "sramnoj propagandi predsjednika Srbije" kada je u pitanju rezolucija o Srebrenici.  

Elmedin Konaković
FOTO: BOSNAINFO

Konaković je u pismu poručio komesaru da je od njega očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, te da “zbog funkcije koju obavlja mora znati da su njegove riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN”.

Kako je ministar Konaković danas kazao u izjavi za Fenu, nakon tog pisma imao je težak i dug razgovor s Varhelyjem, a stavovi sagovornika će biti objavljeni u toku dana putem zajedničkog saopćenja.

– S Varhelyjem sam imao odličnu saradnju tokom procesa evropskih integracija, ali moram napomenuti da, kada je riječ o rezoluciji i generalno Srebrenici, mi tu imamo stav koji je osjetljive naravi. Sagledali smo njegovu izjavu i naše stavove sa više strana i mislim da ćemo u toku dana izaći sa zajedničkim saopćenjem po pitanju naše saradnje i reakcija – kazao je Konaković.

Ministar dodaje da je na pismo Varhelyju bilo dosta reakcija po društvenim mrežama, ali nije imao direktnu komunikaciju sa drugim sudionicima.  

– Vidio sam komentare i kroz medije i kroz društvene mreže, ali nisam imao drugih kontakata osim s Varhelyjem – zaključio je Konaković.