Svijet

Šta se čeka?! 200 kamiona s humanitarnom pomoći stoji na egipatskoj granici

Nakon što su prve isporuke prve pomoći stigle u Pojas Gaze u subotu preko graničnog prijelaza Rafah nakon višednevne borbe, Ujedinjeni narodi se nadaju daljnjim konvojima - na egipatskoj strani granice, oko 200 kamiona sa oko 3.000 tona hitno potrebne humanitarne robe čekaju danima.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Prvobitno su mediji objavili da je drugi konvoj od 17 kamiona s lijekovima, hranom i drugim humanitarnim zalihama već ušao u tranzitnu zonu zajedničke granice u nedjelju. Palestinska humanitarna agencija UNRWA suprotstavila se ovim izvještajima: “Za sada nema konvoja”, rekla je glasnogovornica Juliette Touma u nedjelju popodne. Sve do nedjelje uveče ostalo je nejasno da li su kamioni ponovo zaustavljeni na putu i ako jesu, zašto.

Grupe pomoći opisali su konvoj od 20 kamiona koji je u subotu prošao kroz granični prijelaz Rafah kao kap u kanti i ni približno dovoljno. Osim lijekova, vode i hrane, hitno je potrebno i gorivo.

Novinar AP-a sa palestinske strane granice posmatrao je kako je sedam kamiona cisterni, u pratnji vozila Ujedinjenih nacija, krenulo sa graničnog prelaza Rafa u nedjelju. Međutim, glasnogovornica UNRWA Touma je naglasila da je gorivo već uskladišteno na palestinskoj strani granice i da nije dolazilo iz Egipta. Izraelska vojska je također rekla da nije bilo isporuke goriva iz Egipta, piše zdf.de.

Prihvati notifikacije