Politika

Spominje “bh. Sanadara”: Crnadak tvrdi da zna šta EU traži za otvaranje pregovora

Kaže da je druga važna poruka, možda i najvažnija, došla od predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je nakon posjete visoke delegacije EU Bosni i Hercegovini poslana jasna poruka da su našoj zemlji otvorena vrata, međutim da nema dovoljno optimizma da će se uraditi očekivano do marta.

Pročitajte još

On je rekao da se tokom posjete čuo dosta hladan rječnik, načelne poruke, da nije bilo optimistične energije i da se često naglašavalo da ima mnogo, ali baš mnogo posla da se uradi ako želimo otvaranje pregovora u martu.

Najvažnija poruka

Kaže da je druga važna poruka, možda i najvažnija, došla od predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

– Precizno je rekla da zakoni o sukobu interesa, sudovima, sprečavanju pranja novca jesu obavezni uslovi, ali da nisu dovoljni uslovi za otvaranje pregovora. Od BiH se očekuje napredak i to posebno u oblasti vladavine prava, slobode govora i izražavanja i integriteta izbornog procesa – naveo je Crnadak.

On je naveo kako izjave pojedinih političara koji kažu da, ako nam ne otvore pregovore u martu, to će značiti da BiH nije poželjna u Evropi, jednostavno nisu tačne.

– Ljudi moraju da znaju da isključivo od rezultata zavisi da li će biti otvaranja pregovora. Također, ako želimo otvaranje pregovora, BiH mora imati jednu veliku optužnicu za visoku korupciju, protiv nekog „političkog kapitalca“, nekog BH Sanadera.

Ukrajina, koja je u ratu, samo u prošloj godini je podigla 82 optužnice protiv svojih visokih funkcionera, njih 203. A BiH nula optužnica, protiv nula funkcionera – istakao je Crnadak.

“Laktaši pokazali nesposobnost”

Dodao je da neće biti otvaranja pregovora ni ako se u RS ne ukine kriminalizacija klevete, ne povuče represivni zakon o NVO i zakon o imunitetu, ni ako se ne stvore uslovi za poštene izbore, i to već ove, 2024. godine.

Govoreći o vladajućoj većini na BiH nivou, istakao je da su se oni prilično loše pripremili za posjetu EU delegacije.

– Glavna tačka pripreme za dolazak visoke delegacije EU je bio sastanak u Laktašima. To je trebalo da bude neka vrsta pilule za smirenje i EU i Christiana Schmidta.

A nažalost, pretvorio se u njihovu noćnu moru. Već sedam-osam dana nakon sastanka još ne znamo ni jednu jedinu stvar oko koje su se oni u Laktašima dogovorili i koju će provesti. Laktaši su pokazali nesposobnost, neusklađenost i nedostatak čak i minimuma dogovora kod vladajuće većine – rekao je Crnadak.

Kaže da BiH mora imati poštene izbore već ove godine i to ne pilot projekat, nego poštene izbore na svakom biračkom mjestu.

– Ako treba možemo lokalne izbore odgoditi za jedan mjesec i imati ih u novembru, kao 2020. godine, ukoliko treba da se stvari tehnički pripreme. Ali važno je da se u ovoj zemlji konačno svaki glas pošteno prebroji, da se svaki birač pošteno identifikuje i da svako bude u mogućnosti da glasa bez pritisaka, ucjena i prijetnji.

“Braniti imovinu od SNSD-a”

Ispunjavanje ove obaveze je isključivo na ekipi SNSD-Trojka-HDZ. Oni imaju obavezu da isporuče “paket integriteta“, jer imaju većinu o oba doma Parlamentarne skupštine BiH – naglasio je on.

Dodao je da “ukoliko bude nametanja, jedini odgovorni su koalicija koja vodi Vijeće ministara i upravlja BiH na tom nivou”.– Za godinu dana njihovog rada vidjeli smo da je bila uglavnom zastupljena politika ekstremizma, zastoja, podjela i lažnog patriotizma, iza kojeg se uvijek krije neki primjer korupcije.

Najnoviji primjer je kako neko hoće da otme imovinu RS, a kad malo bolje pogledamo vidimo da imovina treba da ide iz ruku RS u ruke nekog SNSD tajkuna iz Teslića. Ne moramo mi da branimo imovinu od Amerike i Njemačke, nego od SNSD – poručio je Crnadak.