Magazin

Spolja hrskavo, unutra meko, ovo je najbolja smjesa za pohovanje ribe i ne upija ni kap ulja

Za pohovanje obično koristimo jaja, brašno i prezle, ali se jaja mogu izbjeći, a rezultat će svakako biti jelo po ukusu cijele porodice.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Jedan od glavnih sastojaka ove smjese je gustin, koji će upiti masnoću, pa ćete dobiti nemasnu ribu ili povrće iako se prže u dubokom ulju.

100 ml gazirane mineralne vode

50 g kukuruznog brašna

150 g gustina

1 kašičica soli

1 kašičice mlevene paprike

na vrh kašičice bibera

1 kašičica praška za pecivo

Priprema

U jednoj posudi pomiješajte kukuruzno brašno, gustin, so i prašak za pecivo i dobro promiješajte.

U smjesu malo po malo sipajte kiselu vodu dok ne budete zadovoljni gustinom (možda vam neće biti potrebno svih 100 ml), sve vrijeme muteći tako da se ne formiraju gromuljice, pa ubacite ribu ili povrće i dobro ih uvaljajte.

Pržite u dobro zagrijanom dubokom ulju na srednjoj vatri.