Šparoga, koju krasi znanstveni naziv Asparagus officinalis, višegodišnja je trajnica. Njezin podanak prezimljava na dubini od oko 35 cm ispod zemlje. Iz njega zatim tijekom proljeća klije više izdanaka, koji se nazivaju šparogama. Dakle, biološki je gledano šparoga mladica biljke šparoge, koja se sadi pri dubini od oko 20 centimetara. Uzgajivači šparoga čak i zagrijavaju svoja polja kako bi umjetno produljili sezonu šparoga.
Po ovome ćeš prepoznati svježe šparoge
Sa šparogama se mora postupati oprezno jer su vrlo sklone gnječenju. Međutim, svježe se šparoge lako prepoznaju. Kada se dva pruta šparoga trljaju jedan o drugog, cviljeti će ako su svježi. Mjesto reza ne smije biti sasušeno. Kora se odlikuje lijepim sjajem. Glava je sočna, zatvorena i neoštećena. Prutovi ne smiju biti šuplji. Ravnomjeran rast kriterij je za dobru kvalitetu. Za prodaju šparoga postoje razni prodajni razredi na koje se povrće dijeli.
Za što se mogu upotrebljavati šparoge i kako se trebaju čuvati?
Šparoge se moraju oguliti prije konzumacije. Kod zelene sorte dovoljno je oguliti donji dio. Šparoge je potrebno kuhati u vrućoj vodi oko 15 minuta. Od kore se može pripremiti juha od šparoga. Šparoga je idealan prilog krumpiru, šunki i umacima. Također, šparoge su ukusne u obliku kremaste juhe, salate i na nabujcima. One su povrće koje je idealan prilog kako mesu tako i ribi te se mogu prepeći sirom.