BiH

Španski premijer Pedro Sanchez u posjeti zemljama Zapadnog Balkana, iz Sarajeva ide u Mostar

Španski premijer Pedro Sanchez počinje u petak turneju po Zapadnom Balkanu gdje će podržati pet zemalja na njihovu putu prema Europskoj uniji, saopćeno je iz njegovog ureda.

FOTO: ANDREJ CUKIC / EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC / EPA

Sanchez, 50-godišnji socijalist, bit će prvi premijer Španije koji je posjetio Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Također će boraviti u Bosni i Hercegovini gdje će se zaustaviti u znak sjećanja na vojnu pomoć i saradnju koju je pružila Španija toj zemlji tokom rata 1992. godine.

Sanchezu, na vlasti od jula 2018., BiH je posebno zanimljiva jer je ondje radio od 1997. do 1999. kao šef kabineta visokog predstavnika UN-a, Španca Carlosa Westendorpa. Ondje će posjetiti Sarajevo i Mostar.

Ova turneja mu je “jako važna” kako zemlje Zapadnog Balkana, nezadovoljne dugim boravkom u čekaonici EU-a, ne bi izgubile volju za ulaskom u Europsku uniju u trenutku kada su ubrzani pregovori s Ukrajinom i Moldavijom zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Španija će 30. juna 2023. preuzeti šestomjesečno predsjedanje EU-om.

Sanchez će zatražiti od Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i BiH provođenje reformi koje traži Bruxelles premda su one teške, rekli su izvori iz španske vlade novinarima.

Španija je među pet članica EU koja ne priznaje neovisno Kosovo

Sanchezova prva stanica je Beograd gdje će se susresti s predsjednikom Aleksandrom Vučićem kojeg je bio primio u Madridu u februaru, uoči njegove pobjede na izborima u Srbiji.

U Srbiji, koja je u martu 2012. dobila status kandidata za EU, sastat će se i s predsjednikom parlamenta Ivicom Dačićem koji je do 2020. bio ministar vanjskih poslova.

Jedna od tema bit će dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji međusobnih odnosa. Španijaa je jedna od pet zemalja EU-a koja ne priznaje neovisnost Kosova.

“Sanchez će podržati rješenje temeljeno na njihovom dijalogu”, rekao je izvor iz vlade.

Iz Beograda će otputovati u BiH gdje je 18 godina postojala vojna španska misija. Nakon završetka te misije 2010. godine, špansko osoblje ostalo je u sklopu “Operacije Eufor-Althea” u kampu Butmir u Sarajevu.

Preko 46.000 španskih vojnika, uglavnom kopnenih snaga, učestvovao je od 1992. godine u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU-a u BiH gdje je Španija sarađivala na posljeratnoj obnovi te zatvorila svoj ured za suradnju u Sarajevu godine 2011.

Sanchez će se u BiH susresti s predstavnicima tročlanog Predsjedništva te zemlje, predstavnicima Parlamenta i  gradonačelnicom Sarajeva.

Konferencija za medije samo u Tirani

Zatim će u Mostaru odati počast za 23 Španca poginula tokom rata, a obići će i Stari most koji su nakon rušenja bili obnovili španski vojni inženjeri.

U nedjelju će posjetiti Crnu Goru, zemlju koja je najdalje dogurala u pregovorima s EU, gdje će se sastati s premijerom i predsjednikom. Turneju će završiti u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji čime će postati prvi premijer iz neke od zemalja EU-a koji je posjetio te dvije zemlje nakon što su im odblokirani pregovori s Bruxellesom.

Bugarska je zbog spora oko identiteta i jezika bila blokirala Sjevernu Makedonije, a time posredno i Albaniju jer su pregovori Bruxellesa sa Skopljem i Tiranom bili vezani.

U Tirani, glavnom gradu Albanije, Sanchez bi u ponedjeljak trebao održati jedinu konferenciju za medije prije povratka u Madrid.

Prihvati notifikacije