Magazin

Sočna baklava sa mlijekom: Neodoljivi recept koji morate probati

Baklava pripremljena ovim načinom je prava poslastica koja spaja bogatstvo tradicionalnih okusa s kremastom i sočnom teksturom.

FOTO:  PRINTSCREEN/YOUTUBE / BAKLAVA
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE / BAKLAVA

Ova baklava je prava uživancija koja će oduševiti svakog ljubitelja tradicionalnih slastica, bilo da je pripremate za posebne prilike ili svakodnevne užitke.

Pročitajte još

Sastojci:

Za baklavu:

Kore za pitu 500 gOrasi 250 gPuter 200 gŠećer 100 gCimet 2 kašikeSirup:

Šećer 200 gVoda 200 ml1 kašika limunovog soka1 kašika medaPreliv:

Mlijeko 500 mlŠećer 100 gVanilin šećer 1 kesica

Priprema: 

Zagrijati rernu na 180°C. Pomiješajte orahe, šećer i cimet u jednoj posudi. Namažite tepsiju otopljenim puterom. Postavite prvu koru u tepsiju i premažite otopljenim puterom. Ponovite postupak sa četiri kore. Pospite mješavinu oraha preko petih kora, pa dodajte još jednu koru i premažite puterom.

Nastavite slagati kore i orahe naizmjenično dok ne potrošite sastojke, završavajući sa četiri kore premazane puterom. Isjeckajte baklavu oštrim nožem isjecite baklavu na trouglaste ili kvadratne komade. Pecite u zagrijanoj rerni oko 30-40 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.Dok se baklava peče, u šerpi pomješajte šećer, vodu, limunov sok i med.

Pustite da provri, smanjite vatru i kuhajte još deset minuta dok sirup ne postane gust. Kada je baklava gotova, odmah je prelijte vrućim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi. U šerpi zagrjati mlijeko, šećer i vanilin šećer dok ne provri i šećer se ne rastopi.

Skinite sa vatre. Hladnu baklavu prelijte toplim mlijekom. Ostavite da se baklava dobro natopi i upije mleko, najbolje preko noći. Baklavu poslužite ohlađenu i uživajte u bogatom ukusu ove kremaste poslastice.