Politika

SNSD protiv prijedloga SDA o izmjenama Izbornog zakona: Podnijeli i krivičnu prijavu

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači zastupnici Kluba SDA na dnevnom je redu sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za sutra.

 Dom naroda PSBiH
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači zastupnici Kluba SDA, je neprihvatljiv jer se Centralnoj izbornoj komisiji BiH daju ovlaštenja veća nego što ih ima Parlamentarna skupština BiH, rekao je Srni zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Pročitajte još

Kojić je istakao da srpski predstavnici nisu protiv unapređenja tehnologije, ali da su protiv davanja ovlaštenja CIK-u koja joj ne pripadaju.

– Davanja ovlaštenja CIK-u, nauštrb Parlamenta, je i degradiranje Parlamenta, ali i nas kao parlamentaraca. Na to mi, apsolutno, nismo spremni, poručio je Kojić.

To se ogleda, kako je objasnio Kojić, u članu izmjena gdje je navedeno da će CIK, podzakonskim aktom urediti način korištenja izbornih tehnologija, što znači da daje sebi ovlaštenja zakonodavca i da određuje način na koji će se provoditi izbori u skladu sa novim izbornim tehnologijama.

– Ovaj prijedlog ne ispunjava ni formalne uslove da se nađe na dnevnom redu, jer prelazi više od pola osnovnog teksta Zakona i upravo iz tog razloga podnio sam i krivičnu prijavu protiv lica koje je potpisalo pozitivno mišljenje u zakonodavno-pravnom sektoru, rekao je Kojić.

On je ukazao da se došlo u situaciju da neko može i da ima pravo da mijenja zakone kako hoće, ne poštujući jedinstvena pravila. Kojić je podsjetio da su se zastupnici SNSD-a, zajedno sa koalicionim partnerima iz RS, usprotivili ovom zakonskom prijedlogu.

– Postoje radne grupe koje rade na tekstu zakona, pokušava se doći do nekog zajedničkog rješenja i očekujemo da u Domu naroda četiri delegata iz SNSD budu protiv prijedloga SDA, rekao je Kojić.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači zastupnici Kluba SDA na dnevnom je redu sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za sutra.