BiH

Smijenjena Vlada USK, novi premijer Hušić poručio da pitanja treba postaviti liderima stranaka

Vlada Unsko-sanskog kantona smijenja je danas te Mustafa Ružnić više nije premijer USK.

Nijaz Hušić
FOTO: FACEBOOK / POLITIČKI ZABAVNIK

Ovo je odlučeno na vanrednoj sjednici, s 19 glasova ZA, devet protiv, suzdržanih nije bilo, a tri zastupnika nisu prisutna.

Novu većinu će činiti stranke trojke (NIP, SDP, NS), POMAK i SDA, čime su NES i DF u ovom kantonu ostavljeni u opoziciji.

Novi premijer bit će aktuelni zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nijaz Hušić.

Pročitajte još

USK je dobio novu vladu iako se tome protivio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, smatrajući da je potrebno održati koaliciju sa NES-om, DF-om i SBiH.

On je izložio svoj ekspoze. A u salu su ušli i budući ministri u Vladi USK. Na početku je kazao da neke stvari nisu poznate, ali da su ih dijelili s liderima, te da nejasna pitanja treba postaviti liderima stranaka.

„Ostavljam svjetla grada Sarajeva, vraćam se u USK, zato što vjerujem u ovaj projekat“, kazao je Hušić.

Istakao je da vjeruje ljudima s kojima su dogovorili koaliciju, prenosi Patria.

„Vjerujem u novu energiju koja će od večeras doći. Naravno, želim se zahvaliti i bivšim, i to je jedna normlana politička utakmica“, kazao je Hušić.

U nastavku vam donosimo imena svih novih ministara:

Dragan Polimanac – ministar pravosuđa i uprave,Armin Kardašević – ministar privrede,Zemina Kadirić – ministrica zdravstva, rada i socijalne politike,Denis Osmankić – ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta,Almir Tutić – ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida,Danko Jakšić – ministar finansija,Almir Imširović – ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša,Mehmed Ćenanović – ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iAdnan Habibija – ministar unutrašnjih poslova.

Nova Vlada USK na čelu sa Hušićem podržana je s 19 glasova ZA, protiv nije bilo, suzdržanih devet i dva zastupnika nisu prisutna.

Prihvati notifikacije