Politika

Imenovana nova vlada USK: Čine je SDA, SDP, NiP, Naša stranka i Pomak

Smijenjena je dosadašnja Vlada USK i imenovana je nova vlada ovog kantona, a koju će činiti SDA, SDP, NiP, Naša stranka i Pomak.

FOTO: SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE USK
FOTO: SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE USK

Ova odluka je donesena na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine USK.

To znači da će NES, DF i SBiH biti opozicija, a ove stranke su prije toga sa SDA bile vlast. Formiranje nove vlade podržao je i zastupnik Naše stranke Jasmin Hušić. Podsjećamo da je Predsjedništvo NS-a na sjednici održanoj 3. decembra odlučilo da neće formirati vlast sa SDA.

Novi premijer će biti dosadašnji entitetski zastupnik SDA Nijaz Hušić, dok će predsjedavajući Skupštine USK biti Zikrija Duraković iz Pomaka. SDA će imati tri ministra, a to su Mustafa Avdagić (zdravstvo), Almir Tutić (boračka pitanja), Amel Dizdarević (poljoprivreda) i Dragan Polimac (pravda).

SDP će imati tri ministra, a to su Danko Dakšić (finansije), Adnan Habibija (unutrašnji poslovi) i Denis Osmankić (obrazovanje). NiP-ov Armin Kardašević će biti ministar privrede, dok će Almir Imširović, koji je član Naše stranke, biti ministar prostornog uređenja.

USK je dobio novu vladu iako se tome protivio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, smatrajući da je potrebno održati koaliciju sa NES-om, DF-om i SBiH.

Šef Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić je ranije danas u izjavi za naš portal kazao da su problemi u odnosima SDA i NES-a nastali kada se NES-ov broj kantonalnih zastupnika smanjio sa osam, koliko ima SDA, na šest.

NES nije prihvatio da SDA bude više zastupljena u vlasti nakon promjene broja kantonalnih zastupnika u korist SDA.

Prihvati notifikacije